ČETVRTINA SUICIDA KOD MLADIH DO 25 GODINA: Digitalno nasilje prijaviti na broj 19833

V.C.S.

10. 12. 2021. u 15:26

SVAKI slučaj ugrožavanja bednosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama treba obavezno prijaviti Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu na broj 19833 ili putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs čim se dogodi, a ako poruke sadrže pretnje nasiljem, uhođenje, napastvovanje, dečju pornografiju i slično, potrebno je, pored Centra, neodložno obavestiti i policiju, saopštavaju iz ove institucije.

ЧЕТВРТИНА СУИЦИДА КОД МЛАДИХ ДО 25 ГОДИНА: Дигитално насиље пријавити на број 19833

FOTO: Arhiva novosti

Kako podsećaju, 1950. godine u svetu je 60 odsto suicida zabeleženo kod osoba starijih od 45 godina, a u 2000. godini 55 odsto samoubistava kod osoba mlađih od 45. Gotovo četvrtina svih suicida danas se dešava kod adolescenata do 25. godine i to je vodeći uzrok prevremene smrti kod ove populacije. Stručnjaci navode da su nerazumevanje, osuda i stigma najčešći uzroci oduzimanja sopstvenog života, posebno kod mladih koji su tome najviše izloženi na društvenim mrežama.

Da bi se sprečilo sajber-zlostavljanje, o njemu se mora otvoreno razgovarati odmah kada je uočeno: roditelji i nastavnici s decom, a deca sa svojim najbližima i vršnjacima. Važno je i na vreme potražiti pomoć stručnjaka i institucija, zajednička je poruka Nacionalnog kontakt-centra za bezbednost dece na internetu i programa Nova pismenost.

- Internet i društvene mreže za svakoga u Srbiji moraju biti pre svega bezbedan prostor. Digitalna pismenost, stalno učenje i prevencija ključne su veštine za nas i našu decu. Kroz nacionalnu Strategiju razvoja digitalnih veština, platformu "Pametno i bezbedno", Vladin projekat "Digitalna ekspedicija" i druge aktivnosti, Ministarstvo radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih, što je uslov za digitalnu bezbednost, ali i za prosperitet našeg društva - kaže Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Edukatori Nacionalnog kontakt-centra na broju 19833 i u razgovorima uživo sa decom, roditeljima i nastavnicima imaju zadatak da osvetle digitalne tehnologije. Prema rečima Emine Beković iz Centra, te tehnologije nose i mnoge rizike i zloupotrebe, pa je digitalna pismenost neophodna veština u 21. veku.

- Institucije, građani, nevladin sektor, novinari i svi mi koji smo onlajn, moramo svakodnevno zajednički da unapređujemo digitalnu pismenost - istakao je Darko Soković, direktor programa Nova pismenost. - Bez obzira da li smo stalni ili povremeni korisnici interneta, medijske kuće, influenseri, kreatori sadržaja, deca, roditelji, biznis ili državna uprava, svi smo mediji. Uz tu ulogu dolazi obaveza odgovornog delovanja u onlajn svetu, pa pre nego što postavimo bilo koji sadržaj na nekoj od mreža, razmislimo još jednom da li time nekoga ugrožavamo, vređamo ili zastrašujemo. Svako ima pravo na sigurno onlajn i oflajn okruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)