DA LI BI PANDEMIJA MOGLA DA SE ZAVRŠI DO 2022: Kovid bi mogao postati kontrolisan kao grip

Novosti onlajn

01. 12. 2021. u 09:41

PANDEMIJA kovida 19 mogla bi iduće godine da počne da popušta i postupno se pretvori u endemsku bolest poput drugih sa kojima čovečanstvo živi, ukoliko se ne oduži zbog velike nejednakosti u dostupnosti vakcina i pojave opasnijih varijanti virusa.

ДА ЛИ БИ ПАНДЕМИЈА МОГЛА ДА СЕ ЗАВРШИ ДО 2022: Ковид би могао постати контролисан као грип

FOTO: Depositphotos

I dok se zemlje pripremaju za suočavanje sa novom varijantom virusa, a Evropa se bori sa zimskim talasom pandemije, zdravstveni stručnjaci smatraju da ju je iduće godine moguće ukrotiti.

Znanje i alati koji su potrebni da bi se virus stavio pod kontrolu postoje. Dostupne su velike zalihe vakcina i nove metode lečenja.

- Putanja ove pandemije je u našim rukama - rekla je nedavno novinarima Marija van Kerhove, glavni ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za korona krizu, prenosi Indeks.

- Možemo li doći do faze da 2022. širenje bolesti stavimo pod kontrolu? Apsolutno -  rekla je. - To smo već mogli da učinimo, ali nismo.

Godinu dana nakon što su se na tržištu pojavile prve vakcine, u svetu je primenjeno više od 7,5 milijardi doza, a do juna 2022. godine biće proizvedeno više nego dovoljno vakcina za sve ljude na planeti.

Mnogi stručnjaci sugerišu da će faza pandemije uskoro da se završi. Smatraju da kovid neće u potpunosti da nestane, nego da će da postane kontrolisana endemska bolest sa kojom ćemo naučiti da živimo kao i sa gripom.

Postaće „deo inventara“, rekao je Endrju Nymer, epidemiolog na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu.

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je takođe da bi pandemija uskoro trebalo da dođe do tačke u kojoj bi se kovid „mogao povremeno pojavljivati u pozadini, ali neće dominirati kao sada“.

Međutim, velik problem je izrazita nejednakost u dostupnosti vakcina. Gotovo 65 odsto ljudi u zemljama s visokim prihodima primilo je barem jednu dozu, ali samo nešto više od sedam posto u zemljama s niskim prihodima, pokazali su podaci UN.

Smatrajući da je to moralno nedopustivo, SZO je pozvala bogate zemlje da ne daju buster doze u potpunosti vakcinisanima dok najranjiviji među siromašnima ne dobiju prvu dozu, ali uzalud. SZO je pozvala zemlje da potpišu međunarodni ugovor o borbi protiv pandemija kako bi se sprečile buduće krize.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni