NEDIMOVIĆ ĆE OBRAZLOŽITI IZMENE ZAKONA: Kraći rokovi za postupanje nadležnih organa

Tanjug

24. 11. 2021. u 11:30

POSLANICI Skupštine Srbije nastavljaju rad, a danas su pred poslanicima, između ostalog, i izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji.

НЕДИМОВИЋ ЋЕ ОБРАЗЛОЖИТИ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА: Краћи рокови за поступање надлежних органа

Foto N. Fifić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je, obrazlažući izmene zakona u parlamentu, da se njima određuju kraći rokovi za postupanje organa kada je reč o odlučivanju po zahtevima za eksproprijaciju.

 - Skraćuju se rokovi za postupanje nadležnih organa, rešava se pitanje nelegalnih objekata eksproprijacije, definiše pitanje administrativnog prenosa - rekao je Nedimović u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, predloženim rešenjem se određuje da predmet eksproprijacije mogu biti svi oblici svojine, pa i nepokretnosti u javnoj svojini, što do sada nije bio slučaj.

On je precizirao da se izmenama zakona skraćuju rokovi za postupanje organa u čijoj nadležnosti je postupanje po zahtevu za utvrđivanje javnog interesa i proširuje osnov za utvrđivanje javnog interesa.

 - Pokazalo se kao opravdano da se javni interes utvrdi u slučaju rekonstrukcije i adaptacije već postojećeg objekta, a ne samo za slučaj njihove izgradnje, te u slučaju kada je realizacija projekta radi izgradnje objekta od značaja za Srbiju i kada je taj projekat deo međudržavnog sporazuma - naveo je Nedimović.

On je objasnio da se dolazilo u problem u slučaju nekih železničkih koridora gde je, kaže, postojala potreba za eksproprijacijom, a radilo se o rekonstrukciji.

 - To nam je bio najveći problem u slučaju (rekonstrukcije pruge) Niš—Dimitrovgrad. Imali ste gomilu objekata na putu koji su nekada bili u javnoj svojini, pa su kroz privatizaciju prešli u privatnu svojinu. I onda dođete u problem. Ne možete lako da dođete do tih parcela koje su neophodne za rekonstrukciju - rekao je Nedimović.

BONUS VIDEO:

Ogroman oblak pored Beograda nakon eksplozije u fabrici oružja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna