NE JEDEMO VOĆE, VOLIMO MAST: Poslednji "Batutov" zdravstveno-statistički godišnjak o navikama građana u Srbiji

V. C. S.

22. 11. 2021. u 10:42

GRAĐANI Srbije ne konzumiraju svakog dana voće, van posla se nerado bave fizičkim aktivnostima, u malom procentu vežbaju, pa čak i voze bicikl, ali zato svaki četvrti puši, a gotovo pola nacije ne beži ni od alkohola. Najnoviji Zdravstveno-statistički godišnjak Srbije za 2020, koji je nedavno objavio Zavod za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", pokazao je da su nam zdravstvene navike šarolike.

НЕ ЈЕДЕМО ВОЋЕ, ВОЛИМО МАСТ: Последњи Батутов здравствено-статистички годишњак о навикама грађана у Србији

Foto Shutterstock

Recimo, svega 41,8 odsto građana konzumira bar jednu šolju mleka i/ili mlečnih proizvoda dnevno, dok je 2013. godine ovaj procenat premašivao polovinu nacije. Najređe to čine najsiromašniji, ispitanici nižeg stepena obrazovanja i stanovnici vangradskih naselja. Hleb svakog dana koristi 86,2 odsto nacije, češće muškarci, stariji od 65 godina, stanovnici južne i istočne Srbije, najsiromašniji.

Korišćenje životinjskih masti za pripremanje obroka povećano je za 14 odsto u odnosu na 2013. (kod 39,2 procenata građana), dok voće svakodnevno jede tek 39,4 odsto njih. Povrće je zastupljeno sedam puta nedeljno na trpezi polovine ispitanika. Značajno češće voće i povrće jedu stanovnici Beograda, kao i oni višeg obrazovanja i boljeg materijalnog statusa.

Što se tiče fizičkih aktivnosti, najveći broj građana (46,3 odsto) je u toku radnih aktivnosti izložen umerenom fizičkom naporu. Lakom naporu je izloženo 41,1 odsto ljudi (uglavnom sedenje ili stajanje), dok je teškom radu izloženo 9,8 odsto.

Svakodnevno hodanje u trajanju od najmanje 10 minuta upražnjava 75,2 odsto populacije, a vožnju bicikla devet odsto. Ovde dominiraju Vojvođani sa 23,5 odsto. Samo 9,7 odsto stanovnika Srbije provodi bar 30 minuta dnevno u hodanju ili vožnji bicikla.

Zanimljivo je da naši građani prosečno sede 4,7 sati dnevno, najviše u Beogradu (5,8 sati). Takozvanom ekscesivnom sedentarnom stilu života (sedenje 420 i više minuta tokom uobičajenog dana) izloženo je 23 odsto stanovništva, odnosno svaki četvrti. Takođe, svaki četvrti puši, a 31,9 odsto starijih od 15 godina to čini svakodnevno ili često. Kod nas je upotreba duvana već niz godina jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje.

U godini koja je prethodila istraživanju svaki četvrti pušač je pokušao da ostavi duvan, svaki drugi je bio zabrinut za sopstveno zdravlje, a samo trećina je dobila savet lekara da se odrekne ove navike.

U Srbiji 49,3 odsto stanovnika konzumira alkohol, dok ga 39,3 odsto nikada nije probalo.

MANjE PIJEMO OD EVROPLjANA

BAR jednom mesečno ekscesivno (više od šest pića zaredom) pije 9,2 odsto stanovništva, što je niži procenat od proseka EU. Najviše se napijaju Norvežani - 73,4 odsto, Danci (28,7) i Rumuni (23,9). Prosek EU je 14,8, a iznad nas su i Slovenci i Hrvati sa 18,2, odnosno 12,6 odsto populcije. U Srbiji zabrinjava to što svaki šesti adolescent najmanje jednom ekscesivno pije, bez obzira na pol!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...