NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Objavljeni podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

Novosti online

17. 11. 2021. u 15:18

NAJNOVIJI korona presek pokazuje da je u poslednja 24 časa virusom zaraženo još 3.600 osoba.

НАЈНОВИЈИ КОРОНА ПРЕСЕК: Објављени подаци о епидемиолошкој ситуацији у Србији

Foto: V.N.

Nažalost, bitku sa virusom je izgubilo 56 pacijenata.

Ukupno je testirano 18.016 ljudi.

Na respiratorima se nalaze 254 pacijenta.

Lek protiv virusa korona stiže u decembru

Prve količine leka "molnupiravira", efikasnog protiv novih varijanti virusa korona, stiže već u decembru za oko 50.000 pacijenata, najavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Radojević Škodrić je rekla da Srbija nema ograničenja u količinama i može da "povuče" onoliko koliko je potrebno za sve pacijente.

Obezbeđivanje "molnupiravira" i drugog novog antivirusnog leka "pakslovida" dodatno je oružje za lečenje infekcije virusom korona.

Novi soj kovida zarazniji?

Novi soj kovida 19 koji se pojavio u Francuskoj sadrži promene koje stručnjacima nagoveštavaju da bi mogao da postane zabrinjavajuć kao delta i druge poznatije varijante korona virusa.

Eksperti zato pažljivo prate tu mutaciju, koja bi, ako ne bude "ugušena", za do tri meseca mogla da stigne i u Srbiju.

Novi soj korona virusa nazvan je B.1.640 i ima izražene promene u proteinu šiljaka. Navodno mu nedostaje deo proteina šiljaka koji virus obično koristi za ulazak u ljudske ćelije i širenje infekcije kroz telo. Razlikuje se od ranijih varijanti, zbog čega je naučnicima trebalo vremena da ga otkriju. Nejasno je da li je više ili manje zarazan.

Tim sojem zaražene su ukupno 24 osobe, od kojih osamnaestoro dece koja pohađaju istu školu i šest odraslih koji su bili u kontaktu s njima. Navodno je otkriven kod onih koji su se zarazili sredinom oktobra.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ - Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)