ISTINIT DOGAĐAJ IZ SERIJE "CRNA SVADBA": Stvarno se odigrao 1976. godine (VIDEO)

Novosti online

17. 11. 2021. u 21:41

SERIJA "Crna svadba" koja se emituje na RTS i Superstar TV, zaintrigirala je javnost, a rađena je po istinitom događaju.

ИСТИНИТ ДОГАЂАЈ ИЗ СЕРИЈЕ ЦРНА СВАДБА: Стварно се одиграо 1976. године (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

"Crna svadba" je mistična priča koja prati sudbinu dvojice inspektora koje tumače Uliks Fehmiu i Nikola Kojo, a igraju još Jelena Đokić, Slavko Štimac i Toni Mihajlovski.

Čuvena scena i naziv serije potekli su od starog vlaškog obreda sahranjivanja mladića u svadbenom odelu koga ispraća verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.

Iako se uglavnom vezuje za Vlahe, ima ga i među drugim narodima, a etnolozi kažu da su ga praktikovali i stari Rimljani.

Ovaj vlaški običaj danas je u izumiranju.

Zabeleženo je da je poslednja crna svadba organizovana 2004, a pre toga 1991. godine. O tome koliko je ovaj običaj u prošlosti bio važan i rasprostranjen govori i činjenica da su pre devedesetih godina i sveštenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi.

Na grobu je bila i rajska sveća, a nije bio redak slučaj ni da ona pre toga prenoći u crkvi kako bi bila osveštana. Crkva je u međuvremenu promenila stav prema crnoj svadbi i danas je zabranjuje.

Na video - snimku ispod teksta pogledajte derbi Crvene Zvezde i Partizana, koji se zaista i odigrao 1976. godine, a i rezultat je istinit, kao i u seriji: 

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)