MOJA BILJANA JE NA SVETLOJ STRANI: Gglumica Vesna Stanojević o ulozi u "Crnoj svadbi"

Marina Jungić Milošević

07. 11. 2021. u 14:26

GLUMICU Vesnu Stanojević, koja se proslavila ulogom doktorke Silije, devojke glavnog junaka, romantičnog kriminalca Urketa, u filmu "Poslednji krug u Monci", krajem godine ćemo gledati kao Stanu u seriji "Nečista krv". Večeras gostuje u četvrtoj epizodi psiho-trilera "Crna svadba" (RTS 1, 20.05), reditelja Nemanje Ćipranića, koji je želeo da upravo ona tumači lik Biljane.

МОЈА БИЉАНА ЈЕ НА СВЕТЛОЈ СТРАНИ: Гглумица Весна Станојевић о улози у Црној свадби

Vesna Stanojević u "Crnoj svadbi" i u "Cvatu lipe na Balkanu" / Foto Firefly promo/Privatna arhiva

- Uloga je mala, ali dramski vrlo zahtevna. Biljana ima sina kojeg su zaposele nečiste sile i pokušava da mu pomogne, jer vidi da se nešto čudno dešava s njenim detetom. Drago mi je što je moj lik na svetloj strani. Mada sam više igrala dramske uloge, kad god sam imala neke komične, bilo mi je super. I to mi se još radi - otkriva, za "Novosti", Vesna Stanojević, koja se prošle godine, posle četvrt veka, vratila u Beograd, mada i dalje predaje na katedri za glumu na prestižnoj Britanskoj kraljevskoj akademiji u Londonu. U Engleskoj je, kao i kod nas, igrala u brojnim serijama i filmovima, a oprobala se i u režiji dela njihovih klasika i savremenih pisaca.

* Profesor ste na fakultetu na kojem su svojevremeno studirali Lorens Olivije, Džudi Denč, Vanesa Redgrejev. Koji umetnici su ostavili poseban utisak na vas?

- Dramska spisateljica Ejpril de Anđelis, rediteljka Lusi Bejli, glumica Lija Vilijams, glumac Alan Koks, kao i filmske dive Džudi Denč i Vanesa Redgrejev, koje su razgovarale i sa glumcima i sa profesorima na kreativan način, kao deca kada se raduju. Veliki glumci su uvek velika deca, u kojoj god zemlji da se nalaze, i uvek se brinu da li su nešto dobro uradili, hoće da čuju komentare i da razmene mišljenja.

* Postoji li takva razmena mišljenja danas među vašim kolegama?

- Primetila sam da ljudi više ne razmenjuju mišljenja, onako iskreno. Mi smo ranije znali da sedimo u "Manježu" ili "Stupici" i da raspravljamo o nekoj predstavi celu noć, iz najiskrenijih pobuda, to je bilo kao masterklas, u kafani. Ono što se danas plaća 250 evra na Zapadu, da odslušate dva sata, mi smo besplatno radili u "Manježu". To je bila duhovna higijena i mi smo tako rasli.

* U čemu se Englezi razlikuju od Srba?

- Oni generalno imaju zadršku prema svima. Mi pristupamo komunikaciji otvorenih karata, a oni vade jednu po jednu. Dugo vas proveravaju i kao prijatelja i kao profesionalnog saradnika, pogotovo u instituciji u kojoj radim. Ali kada u vama prepoznaju dobrog prijatelja ili profesionalnog saradnika, onda vas zaista cene i sve će uraditi da vas ne izgube.

IZ KLASE "12 VELIČANSTVENIH"

GLUMICA Vesna Stanojević, jedna je od "12 veličanstvenih" glumaca iz prve klase (1984) profesora Vladimira Jevtovića, koju bije glas najuspešnije klase koja je diplomirala na FDU. Igrala je u filmu "Tamna je noć" (Maca), "Tri karte za Holivud" (Ruža), "Put ružama posut" (princeza Olivera), "Šta radiš večeras" (Nataša), u serijama "Dome, slatki dome" (Mikica), "Cvat lipe na Balkanu" (Bjanki), "Greh njene majke" (Vuka), "Urgentni centar" (gospođa Stepić), "Ubice mog oca" (Jovanka), "Dođi juče" (Kosana), "12 reči"...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!