SIROMAŠNE OPŠTINE, A BOGATE BEBAMA: Ohrabrujući podaci sa juga zemlje gde borba za natalitet daje rezultate

Jelena Stojković

07. 11. 2021. u 08:38

JEDNA od najsiromašnijih opština u zemlji, Trgovište, može da se pohvali drugačijim i mnogo vrednijim bogatstvom - bebama! Uprkos pandemiji korone, ove godine biće rođeno više beba nego prošle, jer je broj iz 2020. od 41 novog malog stanovnika premašen krajem oktobra, kada je zabeleženo rođenje 48. novorođenčeta. Toliko ih se ukupno rodilo i u 2019. godini, a kako do kraja ove ima još dva meseca, broj će svakako biti premašen.

СИРОМАШНЕ ОПШТИНЕ, А БОГАТЕ БЕБАМА: Охрабрујући подаци са југа земље где борба за наталитет даје резултате

Foto D. Milovanović

Bitka za svaku bebu na jugu Srbije vodi se već godinama, ali se može reći i da je već dala neke rezultate. Iako jug Srbije statistički gledano važi za deo zemlje sa najnižim zaradama i po razvoju privrede kaska za ostatkom zemlje, grad Vranje i ostale opštine Pčinjskog okruga vode bitku za porast nataliteta. Tri godine unazad u vranjskom porodilištu beleži se blagi porast broja novorođenčadi, a najbolje je u Trgovištu koje sa nepunih 5.000 stanovnika unazad nekoliko godina beleži značajan porast rođenih beba.

- Mi smo kao opština vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu. Ne kažem da su mnogobrojna novčana davanja bila presudna, ali je činjenica da su se mnogi parovi odlučili da prošire porodicu računajući na novac koji Opština izdvaja iz budžeta - kaže za "Novosti" predsednica opštine Miljana Stojanović Zlatković.

Godinama se već u Trgovištu izdvajaju značajna sredstva iz budžeta za podsticaj roditeljstva, a mere populacione politike stalno dopunjuju, sve sa ciljem da se mladim ljudima koji žive u ovoj opštini pomogne. Za svako novorođeno dete porodica od opštine dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 30.000 dinara. U zavisnosti od broja dece, kao i od toga da li su roditelji nezaposleni ili u radnom odnosu, opština izdvaja mesečnu pomoć svim mališanima do navršene treće godine, a taj iznos varira od 10.000 do 30.000 po detetu. Nezaposleni roditelji ne plaćaju vrtić, ukoliko jedan roditelj radi onda se plaća polovina propisane cene, koja je simbolična i iznosi svega 1.000 dinara mesečno.

Bolja situacija je i u Vladičinom Hanu, opštini koja je pre dolaska kompanije "Teklas" imala ružan epitet "dolina gladi". Novinarka sa juga Srbije Slađana Tasić, dobitnica nagrade "Dr Marko Mladenović" za medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji, upravo ovu opštinu uzima kao reper u smislu promena na bolje.

- Poslednjih godina u Vladičinom Hanu je evidentan ostanak mladih ljudi, koji su ranije odlučivali da se po svaku cenu sele iz ovog mesta i odlažu formiranje porodice, jer nije bilo gotovo nikakvog posla. Privredni razvoj pozitivno je uticao na odluku mnogih da ostanu u svom kraju. Ono što može da se vidi je da mladi bračni parovi rade u novootvorenim fabrikama, žene imaju plaćeno trudničko i porodiljsko odsustvo i ne moraju da strahuju da će ostati bez posla, kad im istekne period bolovanja. Sve to je uticalo i na povećanje prirodnog priraštaja - smatra Tasićeva.

Ona dodaje da su ipak i dalje prisutne migracije mladih, naročito visokoškolaca, koji posle srednje škole odlaze na studije i malo ko od njih se vraća u rodni grad.

Predsednica opštine Surdulica dr Aleksandra Popović kaže da statistički gledano ova opština beleži visok procenat prosečne zarade, a broj novorođenčadi u surduličkom porodilištu je nešto manji ove u odnosu na 2019. godinu, kada je rođeno 329 beba. Ove godine do početka novembra rođeno je 210 beba. Ipak, ove brojke su varijabilne jer se dosta žena iz Surdulice porađa i u Vranju, a neretko i u Leskovcu.

Centralno porodilište juga Srbije je u Vranju. Brojke pokazuju da se svake godine rodi više od 1.000 beba, u 2019. bilo je 1.474 novorođenčadi, lane 1.383, dok je do kraja oktobra rođeno 1.113. Lekari sa kojima smo razgovarali ističu da je ranije bilo više žena koje rađaju drugo ili treće dete, a da je poslednjih godina broj ovih žena i prvorotki gotovo izjednačen.

VANTELESNA OPLODNJA

I GRAD Vranje ima mnogobrojne mere kojima se trudi da podstakne natalitet, prvi je grad u Srbiji koji je uveo finansiranje vantelesne oplodnje za mlade parove, svaka beba dobija 100 evra i bebi-sedišta za automobile. Dr Aleksandar Stajić, gradski većnik za zdravstvo, ističe da je ponosan na još jednu odluku, a to je da parovi koji imaju trojke dobijaju mesečnu naknadu od Grada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Danas hladno i oblačno, velike količine kiše u jednom delu Srbije