PREDUSLOV RAZVOJA: Osobama sa invaliditetom da budu dostupni svi sadržaji

Novosti online

05. 11. 2021. u 14:03

JEDNO društvo je bogato onoliko koliko uspe da integriše sve svoje sugrađane u sve tokove svakodnevnog života. To podrazumeva i da osobe sa invaliditetom mogu da pristupe svim sadržajima i ostvaruju jednostavno sva svoja prava - od institucija, preko usluga do sporta ili kulture, rekla je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, na konferenciji "EU i Srbija - zajedno za pristupačne ustanove" u okviru projekta "EU za pristupačne javne ustanove".

ПРЕДУСЛОВ РАЗВОЈА: Особама са инвалидитетом да буду доступни сви садржаји

Foto Tanjug

Kako je naglasila, zato su nam važni i potrebni projekti poput ovog, kroz koji je sada edukovano 380 ljudi i izrađeni su analiza i vodič za pristupačnost. Ovi rezultati treba da posluže kao čvrst temelj na kom će se razvijati praktična pristupačnost i integracija.

- Dosta toga je urađeno na ovom planu u Srbiji, ali istovremeno predstoji i nastavak aktivnosti koji će značajno unaprediti pristupačnost, od sistemskih rešenja i legislative, do efikasnog sprovođenja kontrolnih mehanizama i EU će nastaviti da pruža podršku u tome - istakla je Norčič Štamcar.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru svojih nadležnosti čini sve kako bi se svakodnevni život osoba sa invaliditetom olakšao i bio poboljšan.

- Aktivnosti ministarstva su usmerene pre svega na unapređenje pristupačnosti javnim objektima u jedinicama lokalnih samouprava kako bi se unapredili uslovi života osobama sa invaliditetom - naveo je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Procene međunarodnih studija pokazuju da više od 40 odsto svetske populacije ima izražene potrebe u pogledu pristupačnosti javnih objekata, javnog prevoza, informacija, proizvoda ili usluga.

- U proteklom periodu Ministarstvo za rad je značajna sredstva usmerilo ka prevazilaženju barijera, tako da sve neprilagođene javne površine, od ivičnjaka, ulaza u zgrade, prilagodimo i učinimo pristupačnim svim građanima Srbije. Postavljeno je više od 100 rampi u 40 lokalnih samouprava, a posle više decenija postojanja i rada, prvi put od osnivanja brojni objekti postali su dostupni osobama sa invaliditetom, poput Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradskog sajma, filijale PIO fonda, opština, domova zdravlja, obrazovnih i predškolskih ustanova - rekla je prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad.

Za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković pristupačnost se izdvaja kao najčešća prepreka, jer onemogućavanje kretanja ili pristupa objektima i površinama, kao i informacijama i komunikacijama praktično onemogućava ostvarivanje drugih prava osobama sa invaliditetom.

- Činjenica je da punu pristupačnost nije jednostavno dostići, ali je neophodno da budu stalno u vrhu prioriteta i da objekti u javnoj upotrebi budu što pre pristupačni, naročito domovi zdravlja, škole, centri za socijali rad, sudovi - istakla je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...