U SRBIJU STIGLA VAKCINA MODERNE Đerlek: Građani će narednih dana moći da se imunizuju ovim cepivom (VIDEO)

Novosti online

03. 11. 2021. u 17:38

NA Institut Torlak večeras je stiglo 200.000 doza vakcine kompanije Moderna, koju je Srbiji donirala Poljska.

У СРБИЈУ СТИГЛА ВАКЦИНА МОДЕРНЕ Ђерлек: Грађани ће наредних дана моћи да се имунизују овим цепивом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Tanjug

Ovo je prvi put da je u Srbiju stigla Modernina vakcina.


Uručenju vakcina prisustvovali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Senk i potpredsednica poljskog parlamenta Malgožata Gosjevska.

Sa dolaskom Modernine vakcine, u Srbiji će građanima biti dostupno pet vakcina.

Vrednost donacije je četiri miliona evra.

Iskreno prijateljstvo je ono što krasi dva naroda, a današnji događaj to i potvrđuje, rekla je prilikom dočeka ministarka Joksimović.

- Ovo je bilateralna donacija, drago mi je da je vakcina stigla preko donacije iz Poljske i da će omogućiti našim građanima da se vakcinišu - poručila je Joksimović,

Kaže da su je početkom godine, kada je Srbija među prvima u Evropi nabavila vakcinu, ministri iz EU zvali da čestitaju na uspehu u borbi protiv pandemije.

- A onda dođemo u situaciju da danas moram da im kažem da smo ispod evropskog proseka kada je reč o broju vakcinisanih i to jeste odgovornost svakog građanina Srbije - istakla je ministarka.

Dodala je da od srca zahvaljuje gostima iz Poljske i naglasila da ta zemlja uvek može da računa na solidarnost iz Srbije.

Orlić: Pozivamo sve da se zaštite ako do sada nisu

- Baš kako je i najavio predsednik Vučić i naša Vlada, Srbija je dobila i petu vakcinu. Ono što je najvažnije večeras je poruka koju šaljemo, ovo je divan gest prijateljstva, bratske Poljske - istakao je Orlić.  Pozivamo sve da se zaštite ako do sada nisu.

Mirsad Đerlek: Građani će u narednih nekoliko dana moći da prime vakcinu

- Zahvaljujem se na vakcini, spasiće mnogo života građana Srbije. Takođe, zahvaljujem se i rukovodstvu Torlaka, što smo uspeli da ga sačuvamo. Solidarnost i jednakost u ovim situacijama su izuzetno značajni.

U svetu je vakcinisano oko 3 milijarde građana, opet moramo da insistiramo na solidarnosti. Dok svima nama u svetu ne bude dobro, neće biti nigde dobro, znači moramo da povećamo imunizaciju.  Nadam se da će građani već u narednih nekoliko dana, nakon provere vakcine, biti u prilici da prime Modernino cepivo - rekao je Đerlek.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...