"RAZGOVORU" S PAPAGAJIMA NIKAD KRAJA: Prosvetni radnici iz Jagodine, Suzana i Aleksandar Đorđević, jedini u Pomoravlju gaje are

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 10. 2021. u 12:22

ZVIŽDUKANjE ukupno deset primeraka žakoa i para dvogodišnjih plavo-žutih ara, Hektora i Here, svakog jutra bude prosvetne radnike Suzanu i Aleksandra Đorđevića iz Jagodine.

РАЗГОВОРУ С ПАПАГАЈИМА НИКАД КРАЈА: Просветни радници из Јагодине, Сузана и Александар Ђорђевић, једини у Поморављу гаје аре

Aleksandar sa Hektorom i Herom, Foto Z. Gligorijević

A, kada Suzana otvori prozor spavaće sobe, koji je iznad njihovih volijera, oni je pozdrave sa: "ćao".

Iako ih nisu učili da govore, papagaji su pamtili njihove reči i izgovarali ih posle mesec-dva. Zanimljivo je da smisleno sastavljaju rečenice i izgovaraju ih u adekvatnom trenutku, tako da će ujutru uvek da im nazovu "dobro jutro", a kad se smrkne - "dobro veče".

- Lola, onda, ostalim papagajima kaže: "'Ajmo na spavanje", a kada Hektor počne da galami, ona pita: "Ko viče"? ili: "Ko me zove"? S obzirom na to da smo se toliko saživeli sa njima, pa im se obraćamo kao da su ljudi, Hugo je potpuno "skinuo" Suzanin glas i jednom je prevario mog oca koji je pomislio da mu snaja nešto kaže, a ona uopšte nije bila u kući - veli Aleksandar i dodaje da njihovi ljubimci nepogrešivo imitiraju i oglašavanje drugih životinja.

I Žako priča..., Foto Z. Gligorijević

Đorđevići su papagajima napravili volijere sa zimovnicima koje greju, za žakoe kupuju veoma skupu, namenski pravljenu hranu, a daju im još mnogo voća i povrća. Za are, pored redovne hrane, svakodnevno kupuju bademe, lešnike i orahe.

- Za njih smo, do sada, verovatno potrošli vrednost jednog novog automobila, ali ne žalimo. Kada idemo na odmor, moramo da obezbedimo ko će da brine o njima, ali sve nadoknadi njihova radost kada se vratimo - kaže domaćin i napominje da su prvog žakoa kupili su pre tri godine, a sada ne samo što imaju najviše parova u okolini, već i jedini u Jagodini gaje are.

Svaki papagaj ima svoje ime, a najupečatljiviji su Romeo i Julija. Kupili su ih od uzgajivača iz Vojvodine, koji papagaje tri meseca hrani pomoću šprica, jer ih od roditelja odvaja kad imaju samo petnaestak dana. Ručno hranjene are koštaju od hiljadu evra, pa naviše, a žakoi najmanje 600.

Maza

PRAVI kućni ljubimac je jednogodišnja Maza (na slici), papagajka rase sunčana aratinga, koja boravi u kući i spava sa Đorđevićima. Tako nešto nema niko drugi u Pomoravlju. Pored prelepih boja, karakterišu je i veoma smislene rečenice koje izgovara...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Foto Z. Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a