DEFILE U ČAST OSLOBODILACA: Beograd danas obeležava 77 godina od pobede nad okupatorom 1944.

M. STANOJKOVIĆ

20. 10. 2021. u 08:30

BEOGRAD danas obeležava 77 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Ove godine, kao i nekoliko poslednjih, 20. oktobar se proslavlja zajedno sa Danom oslobođenja u Velikom ratu, 1. novembra 1918, pa je zajednička manifestacija nazvana "Dani slobode", a počinje defileom od hotela "Moskva" do Palate "Albanija".

ДЕФИЛЕ У ЧАСТ ОСЛОБОДИЛАЦА: Београд данас обележава 77 година од победе над окупатором 1944.

Crvenoarmejci na Terazijama, Foto Fotodokumentacija "Borba"

Tako će simbolično biti obeležen trenutak kada je - u noći između 19. i 20. oktobra 1944, na jedan od arhitektonskih simbola glavnog grada okačena jugoslovenska trobojka s petokrakom - označivši da je Beograd, i definitivno - osvojio slobodu.

Formiranje kolona Počasnog voda Vojne akademije je zakazano u 11.10, 30 pitomaca će nositi replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju prestonice, a učestvovaće i Zastavni, te Borbeni vod Vojske Srbije, ratni veterani, predstavnici Grada, Beograđani.... SUBNOR će zastupati članovi koji će doneti fotografije predaka koji su nas sve zadužili.

Foto Fotodokumentacija "Borba"

A, u zoru tog 20. oktobra pobedonosno je završena "Beogradska operacija", čime je okončana okupacija duga tačno 1.287 dana. Nemačke snage u ovim borbama izgubile su 5.000 vojnika, dok je oko 9.000 njih bilo zarobljeno. Na strani oslobodilaca je živote dalo 3.000 heroja, a gotovo 4.000 je bilo ranjeno.

Prethodno se - 11. oktobra, na levoj obali Morave - Narodnooslobodilačka vojska pod komandom Peke Dapčevića, ukrstila sa Crvenom armijom koju je predvodio general Vladimir Ždanov, pa su udružene krenule u odsudni boj. I, za samo tri dana je savladan otpor okupatora na prilazima Beogradu, pa su oslobođeni Topola i Mladenovac, a zauzeta Avala...

Foto Fotodokumentacija "Borba"

- Zaštitni znaci ovogodišnje proslave biće dve oznake koje su obeležile dvadeseti vek srpske istorije. Kokarda kralja Petra je stajala na šajkačama srpskih oficira koji su se proslavili 1. novembra 1918, a proleterska zvezda sa srpom i čekićem se nalazila na titovkama partizana koji su Beograd oslobodili 20. oktobra 1944. - objašnjava umetnički direktor "Dana slobode 2021" Aleksandar Gatalica, napominjući da to više nisu suprotstavljeni ideološki znaci.

Foto Fotodokumentacija "Borba"

Ove godine, biće tu i dva oficirska dugmeta od bakelita...:

- Jedno iz Prvog, a drugo iz Drugog svetskog rata, dugmad predstavljaju sve one koji su se borili i pobedili u bitkama za oslobođenje. Oficirski šinjel poprskan krvlju, na izuzetnom grafičkom rešenju Gorana Lončara je asocijacija na sve žrtve koje su položene u same temelje naše prestonice.

Partizanski stripovi

NA Trgu republike je otvorena izložba "Strip sa temom iz Drugog svetskog rata", a 33 panoa koje je osmislio Slobodan Ivkov zainteresovani će moći da pogledaju do 1. novembra.

Foto Beoinfo

- Strip je kulturološki fenomen i medij koji je nakon oslobođenja bio jedan od prvih načina komunikacije novih vlasti sa građanima. Jedan od prvih partizanskih stripova je nacrtan u Americi, kao i četnički stripovi - istakao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i podsetio da je u oslobođenom Beogradu prvi strip rađen po scenariju Branka Ćopića.

Programi

NA GROBLjU oslobodilaca Beograda će u 9 sati biti položeni venci, a osnovcima i srednjoškolcima će na početku prvog časa biti pročitan proglas. Koncert "Drugi vek opere u Beogradu" počinje u 18 časova, a prepodnevne sate će obeležiti nastup Leontine i prijatelja na Trgu republike nazvan "Naše priredbe". Koncert orkestra Policije 23. oktobra u podne će biti u Muzičkom paviljonu u Zemunu, a dan kasnije, u isto vreme, i u Muzičkom pavioljnu na Kalemegdanu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri