ZAGRMEO „PANCIR S”: Moćni ruski PVO sistem na vojnoj vežbi u Srbiji

Novosti online

15. 10. 2021. u 20:24

MINISTARSTVO odbrane Rusije saopštilo je da su raketno-artiljerijske jedinice Rusije i Srbije, naoružane protivavionskim raketnim sistemima „Pancir S“ izvele marš u dužini od 170 kilometara na poligonu „Pasuljanske livade“, u okviru zajedničkih vojnih vežbi „Slovenski štit 2021“, a kako je precizirano, jedinice su odradile - promenu položaja.

ЗАГРМЕО „ПАНЦИР С”: Моћни руски ПВО систем на војној вежби у Србији

Foto: Ministarstvo odbrane

Vojna vežba „Slovenski štit 2021“ predstavlja nastavak vojne i vojno-tehničke saradnje koju Srbija ima sa Ruskom Federacijom, a učešće PVO sistema „Pancir” veliki je iskorak i značajno je za obučenost naših jedinica, ocenjuje vojnopolitički komentator Vlade Radulović. On podseća da je Srbija od Ruske Federacije već kupila sistem „Pancir S1“.

PVO sistem Pancir na vežbi u Srbiji

- Reč je o trupnom sistemu PVO koji je suštinski koncipiran da, pre svega, čini zaštitu sistema dugog dometa, po principu sistema iz porodice S300 ili S400. Ovaj sistem omogućava efikasno dejstvo protivvazduhoplovnim raketama na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15-ak kilometara i koji poseduje top kalibra 30 milimetara, što mu omogućava dejstvo po ciljevima na zemlji. Iako sam „Pancir“ ima dugu tradiciju razvoja, još od polovine devedesetih godina, ono što je interesantno kada govorimo o ovoj vežbi je da li je iz Ruske Federacije dopremljen isti „Pancir“ kakav imamo, ili će naša vojska sada ima priliku da vežbe izvodi na malo unapređenijoj verziji ovog sistema „Pancir S1M”, koji je nedavno predstavljen na ruskom forumu „Armija 2021” i koji ima nešto bolje karakteristike od ovog koji se već nalazi u oružanim snagama Srbije - objašnjava Radulović.

Novija verzija „Pancira” ima veći domet samih raketa, ukazuje Radulović, pa je on tako po daljini povećan na nekih 30 kilometara, dok je dejstvo raketama po visini povećano na oko 18 kilometara.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Na osnovu nekih informacija razvijena je i posebna porodica podkalibarnih raketa kojima se uspešno dejstvuje po dronovima, odnosno malogabaritnim, sporoletećim bespilotnim letelicama, pa je i to dodatna prednost ovog novog sistema, kao i nešto modifikovaniji radar u odnosu na onaj koji poseduje verzija „Pancir S1”. U tom smislu je za nas interesantno videti da li je na ovim vežbama prisutna verzija „Pancira S1M” i da li će naši momci imati priliku da malo to sredstvo opslužuju i razmene iskustva sa ruskim kolegama, ali i da se možda pripremimo i za dolazak ovog sistema, imajući u vidu da smo u medijima, nakon ruskog foruma „Armija 2021”, između redova imali najave da će nešto od sistema naoružanja i vojne opreme iz Rusije doći u oružane snage Srbije, odnosno da ćemo nastaviti sa procesom modernizacije naših oružanih snaga - primećuje Radulović.

Veliki iskorak

U svakom slučaju koja god verzija „Pancira“ da učestvuje u vežbama „Slovenski štit 2021“, činjenica je da je dolaskom ovog sistema u sistem naše protivvazdušne odbrane napravljen veliki iskorak.

- Iako je to na prethodnim vežbama bilo najavljeno, mi do sada nismo imali priliku da vidimo gađanje protivvazduhoplovnim raketama. Od toga se odustalo i videli smo samo bojevo gađanje topovima kalibra 30 milimetara. Tako da kod tog segmenta nismo mogli da vidimo dejstvo „Pancira“ u punom kapacitetu, ali su ove vežbe itekako značajno iskustvo našoj vojsci, tim pre jer govorimo o segmentu trupne PVO koja nam je najznačajnija u pogledu daljeg razvoja sistema protivvazduhoplovne odbrane. Reč je o značajnom iskoraku i očekujem da se na tome ne stane, već da što je pre moguće vidimo i sisteme ako ne dugog, ono bar srednjeg dometa, kako bismo i taj segment osigurali - zaključuje Radulović.

Foto: Ministarstvo odbrane

Podsetimo, ruska vojska je u Srbiju prebacila jednu bateriju protivraketnog sistema „Pancir S“ koja učestvuje u rusko-srpskim vojnim vežbama „Slovenski štit 2021“ i koji je razmešten na teritoriji aerodroma Batajnica, a glavni zadatak ove baterije jeste da obavlja ulogu protivvazduhoplovne odbrane i da osigurava bezbednost ove avio-baze. Kako je najavljeno, ruski i srpski vojnici će tokom vežbi, između ostalog, izvršavati borbene zadatke otkrivanja, praćenja, klasifikacije i uništavanja vazdušnih ciljeva uslovnog protivnika.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)