DANAS URUČENJE NAGRADE "PJER": Festivalski dani povodom 68. rođendana "Večernjih novosti", direktan prenos na našem portalu

V. N.

11. 10. 2021. u 07:30

FESTIVAL “Večernjih novosti”, upriličen povodom 68-godišnjice našeg lista, počinje danas otvaranjem izložbe najboljih karikatura sa konkursa “Pjer” u Galeriji Kluba RTS u 18 sati. U skladu sa zdravstvenim preporukama događaj neće biti otvoren za javnost, ali je organizovan direktan prenos na našem portalu www.novosti.rs.

ДАНАС УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ ПЈЕР: Фестивалски дани поводом 68. рођендана Вечерњих новости, директан пренос на нашем порталу

Članovi žirija “Pjera” Ljubenović, Ubović, Vučelić, Marojević i Stojanović

Prestižno priznanje “Zlatni Pjer” biće uručen Dragoslavu Janoševiću, za upečatljivu karikaturu “Bez reči”, urađenu običnom olovkom. Drugu nagradu - “Srebrni Pjer” dobio je Zoran Petrović, a “Bronzanog Pjera” poneće Zoran Mihailović. Priznanje za najbolji portret koje nosi ime Ranka Guzine, dugogodišnjeg karikaturiste i aforističara “Novosti”, dobio je Hadži Dejan Nikolić za prikaz lika Borislava Pekića. Nagradu za najboljeg mladog karikaturistu primiće David Konstantinović za crtež čiji naslov dovoljno govori o temi “Igra korona”.

Kao i svih prethodnih godina i ove je na konkurs stiglo mnoštvo radova, čak 373, od kojih je 122 ušlo u izbor, a odluku o priznanjima doneo je žiri u sastavu Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik “Novosti”, Nedeljko Ubović, prošlogodišnji laureat, Bojan Ljubenović, aforističar, Slavimir Stojanović Futro, grafički dizajner i Igor Marojević, pisac.

Večita je naša dilema da li birati dnevno aktuelne ili pak vanvremenske radove, a ovogodišnji izbor pokazuje da nam je očigledno svima preko glave svakodnevice i da smo radi da se okrenemo nekim opštijim motivima i temama, kazao je Futro, dok Ljubović duhovito dodaje:

- Sve se može isfolirati, osim ljubavi i smeha.

Ideja o nagradi rodila se 1967, a utemeljivači su tadašnji glavni urednik “Novosti” Slobodan Glumac i majstor karikature Dragan Savić. Priznanje je ponelo ime Petra Križanića, novinara, esejiste, pisca i jednog od osnivača “Ošišanog ježa”. Pseudonim Pjer, po kome je ovaj konkurs poneo ime, koristio je od prvih objavljenih radova protiv austrougarske politike, 1908, u zagrebačkom satiričnom časopisu “Koprive”. Autor, koji je svojim delom zadužio jugoslovensku i srpsku karikaturu, posle Prvog svetskog rata, preselio se iz Zagreba u Beograd, gde je proveo potonji radni i životni vek, do 1962. kada je umro.

Prva nagrada sa Pjerovim imenom pripala je ljubljanskom karikaturisti Albinu Rogelju, koji je za to vreme veoma smelo prikazao osmerac, u kome sedemoro kormilari, a jedan vesla, što je bila jasna aluzija na odnose u tadašnjoj federaciji. Na čelu tadašnjeg žirija bio je čuveni pesnik, nadrealista Aleksandar Vučo, a u njemu su bili i glumci Viktor Starčić i Mira Stupica, akademik Pavle Savić, slikar Sabahudin Hodžić, oslobodilac Beograda Peko Dapčević...

Branko Ćopić predsedavao je žiriju drugog “Pjerovog” konkursa, u kome su bili i “oskarovac” Dušan Vukotić i satiričar Vladimir Bulatović Vib. O ovom priznanju odlučivali su još niz umetnika i ljudi od autoriteta kao što su Danilo Kiš, Olja Ivanjicki, Miljenko Smoje, profesor Radomir Lukić, Mika Antić, Srđan Karanović, Jovan Ćirilov, Duško Trifunović, Aleksandar Popović, Petar Kralj... Jedinstven je primer Zuka Džumhura, koji je često i žirirao i osvajao nagrade.

Veslajući kroz bure jugoslovenske i potom srpske istorije, “Pjerov” konkurs iznedrio je najbolje autore, jer nema značajnijeg imena sa ovih prostora koji se bar jednom nije “ovekovečilo” ovim priznanjem. Rekorder je Toša Borković, koji je pet puta osvajao “Zlatnog Pjera”. Među dobitnicima “Pjera” su i Dušan Petričić, Predrag Koraksić, Ivo Kušanić, Zoran Jovanović, Stevo Stračkovski, Jugoslav Vlahović, Mirko Ilić, Nenad Milićević, Dragan Rumenčić, Jovan Prokopljević...

MEŠINIM PUTEM

NA književnoj tribini “Mešinim putem” u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije sutra u 18 sati o prestižnoj nagradi koju “Novosti” dodeljuju za knjigu godine, kao i o dometima savremene srpske proze i poezije govoriće “Mešini” laureati: Miro Vuksanović, Radovan Beli Marković, Dragan Jovanović Danilov, Vojislav Karanović, Ivan Negrišorac, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, Živorad Nedeljković, Goran Petrović, Enes Halilović, Milisav Savić, Dejan Ilić, Vladimir Pištalo, Igor Marojević...

BUDUĆNOST EKONOMIJE

U STUDIJU “Novosti” u sredu u podne biće organizovan panel “Može li ekonomija da se vrati u budućnost” na kome će govoriti Siniša Mali, ministar finansija, Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ana Ivković, viceguvernerka Narodne banke Srbije, Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija i predsednik Upravnog odbora “Udruženja banaka Srbije” i Živorad Vasić, potpredsednik “Delta holdinga” i regionalni direktor “Interkontinental hotels grupe”. Moderator je Dušan Stojaković, urednik Ekonomske rubrike “Novosti”.

Bogati prave planove, dreše kesu. U našu privredu upumpano je više od osam milijardi evra, a prognoze privrednog rasta daju optimizam. Dok čekamo da pobedimo pandemiju, može li se poraziti i ekonomska kriza pitanje je na koje će odgovore dati učesnici panela.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna