POČAST SINĐELIĆIMA SA KOZARE I POVLENA: Obeleženo 30 godina od pogibije majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića u Bjelovaru

O. M. - B. P.

29. 09. 2021. u 20:24

U KOMLENCU kod Kozarske Dubice i u Gornjim Leskovicama kod Valjeva, u sredu je obeleženo 30 godina od stradanja narodnog heroja majora Milana Tepića i vojnika JNA Stojadina Mirkovića.

ПОЧАСТ СИНЂЕЛИЋИМА СА КОЗАРЕ И ПОВЛЕНА: Обележено 30 година од погибије мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића у Бјеловару

Foto GU Valjevo

Oni su 29. septembra 1991. godine dali živote, da naoružanje i vojna oprema iz skladišta JNA u Bedeniku kod Bjelovara u Hrvatskoj ne padnu u ruke neprijatelju. Tepić je svesno, znajući da će poginuti digao u vazduh skladište sa 170 tona municije, a vojnik Mirković je odbio da napusti skladište i da se preda, ostajući do poslednjeg trenutka sa majorom. Njihov postupak postao je simbol otpora i patriotizma.

Pomen majoru Tepiću održan je kod porodične grobnice u Komlencu, u prisustvu rodbine, prijatelja i zvaničnika koji su na spomenik majoru položili cveće. Milka Nikolić, sestra majora Milana Tepića, rekla je da i danas oseća težinu i tugu, ali i ponos zbog čina njenog brata, za čije junaštvo zna čitav region.

- Prošlo je 30 godina, gotovo čitav jedan život koji on nije proživeo sa svojom porodicom i decom. Tragedija nas je obeležila, a više nema njegovih bliskih članova porodice, roditelja i supruge. Otišli su sa tom patnjom u sebi - rekla je Nikolićeva.

Grob majora Milana Tepića / Foto SRNA

Dragoljub Ćibić, predsednik Opštinske boračke organizacije u Dubici, rekao je da je čin majora Tepića herojski, da se poredi sa junaštvom Stevana Sinđelića:

- Taj čin je bio značajan i za našu borbu, za spas srpskog naroda na ovim prostorima. To je bila i majorova poruka jer je on rodom podno Kozare i znao je šta se sve ovde dešavalo u Drugom svetskom ratu.

Ćibić je rekao da mu je žao što zbog pandemije kovida 19, godišnjica nije mogla biti značajnije obeležena. Iz istog razloga, nije bilo okupljanja u Gornjim Leskovicama kod Valjeva, kod groba vojnika Stojadina Mirkovića. Na njegovu bistu u dvorištu OŠ "Miloš Marković" u Donjim Leskovicama, cveće uz sve vojničke počasti u ime MO i VS, položila je delegacija na čelu sa pukovnikom Sašom Stojiljkovićem, komandantom garnizona u gradu na Kolubari. U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Nenad Patijarević.

- Tužna godišnjica ove godine je protekla bez velikog skupa, zbog epidemioloških mera, ali herojstvo Stojadina Mirkovića nisu zaboravili predstavnici grada Valjeva i valjevske Kasarne - ističu u Gradskoj upravi. - Porodica Mirković sa direktorkom škole u Gornjim Leskovicama Nevenkom Vasić čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika, koji je prozvan Sinđelićem podno Povlena.

OLIČENjE ČOJSTVA I PONOSA

NAČELNIK opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da herojski čin majora Tepića treba pamtiti.

- Milan Tepić bio je oličenje čojstva, ljudstva, ponosa sa prostora Kozare, i u čast njegovog stradanja i herojskog čina, jedna ulica u našem gradu nosi njegovo ime, kao i ulice u mnogim gradovima u Srbiji. Pozvaćemo bratske opštine u Srbiji da i njihove skupštine ustanove ulice s imenom majora Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića - rekao je Reljić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)