SPREMNI DA UVEK SLUŽE SRBIJI: U Beogradu danas promocija nove generacije oficira naše vojske

R. DRAGOVIĆ

11. 09. 2021. u 06:55

VOĐENI devizom beogradske Vojne akademije da je čast najveća imovina, potporučnici Petar Ilić, Milan Ašćerić i Stefan Živković iskoračiće iz svojih ešelona pred Domom Narodne skupštine i vojnički glasno uzviknuti "Služimo Srbiji!".

СПРЕМНИ ДА УВЕК СЛУЖЕ СРБИЈИ: У Београду данас промоција нове генерације официра наше војске

Foto V. Danilov

Njih trojica najbolji su kadeti 141. i 142. klase Vojne akademije, koja će u prisustvu najvišeg državnog i vojnog rukovodstva danas biti svečano promovisana na ceremoniji u centru Beograda.

Prve oficirske epolete u svečanom defileu danas će ponosno pokazati ukupno 139 kadeta i kadetkinja: njih 121 sa Vojne akademije i 18 mladića i devojaka iz 7. klase Medicinskog fakulteta VMA, na kojem je najuspešniji kadet Tijana Stanojković. Svi oni učestvovaće u vojnom defileu, koji će uz zvuke "Marša na Drinu" i nalete aviona biti održan na centralnim ulicama Beograda. Potporučnici koji su ubeležili najbolji prosek ocena dobiće pištolje sa posvetom.

Najmlađe oficire, kako kažu, očekuje događaj za pamćenje, ali i žal za vremenom provedenim u vojnim školama.

- Bili smo kao porodica, uvek jedni uz druge, i kada je lepo i kad je teško. Prijateljstvo stvoreno na Vojnoj akademiji je za ceo život. Vojni poziv sam odabrao iz ljubavi prema Srbiji i vojsci. I nisam se pokajao - kaže potporučnik Milan Ašćerić, najbolji kadet vida Kopnene vojske, smera pešadije, koji je ređao uspehe tokom školovanja i krunisao ih prosekom 9,50.

Njegov kolega Petar Ilić, prvi je u rangu vida Ratno vazduhoplovstvo i PVO, diplomirao je sa prosečnom ocenom 9,66.

- Kao dete gledao sam avione koji preleću moje rodno mesto Popovac, kod Niša. Sanjao sam tada da ću i sam da letim. I eto, san mi se na najbolji način ostvario - priča Ilić.

Ovaj mladi pilot prethodno je završio Vojnu gimnaziju, gde je bio najbolji učenik 40. klase.

- Ponosan sam što sam uvek na raspolaganju svojoj otadžbini, a to je posebna čast. Ohrabren drugarstvom stečenim na Vojnoj akademiji, jedva čekam prve oficirske dužnosti - ne krije ushićenje ni Stefan Živković, Nišlija, najbolji na studijskom programu logistika odbrane, sa prosečnom ocenom 9,16.

Rame uz rame sa kolegama koračaće i Tijana Stanojković iz Vranja. Ona je sa prosekom ocena od čak 9,96 najbolji kadet Medicinskog fakulteta VMA.

- Hvala divnim profesorima, koji su mi svojim znanjem i iskustvom otvorili vidike. Nadam se da ću i sama svojim radom doprineti ugledu koji VMA ima u Srbiji i u inostranstvu - kaže Tijana, kojom se sa razlogom ponosi njen rodni grad, ali i cela klasa.

POTPORUČNICI Najbolji će dobiti pištolje sa posvetom, Foto MO

EPOLETE I ZA OFICIRE IZ BiH

ŠKOLOVANjE na Vojnoj akademiji završava i sedam kadeta iz Oružanih snaga BiH. Oni će danas pred Domom Narodne skupštine primiti i čestitke ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koji je juče doputovao u posetu Srbiji.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović naglašava značaj zajedničkog rada na unapređenju saradnje Srbije i BiH:

- Saradnja u oblasti odbrane beleži pozitivan trend, ali ima prostora za njeno unapređenje. Jedan od načina je i prva zajednička vežba naših vojski, u oktobru na Manjači.

Ministar Podžić zahvalio se Ministarstvu odbrane Srbije što pomaže BiH u školovanju oficira i kroz druge vidove saradnje:

- Zadovoljstvo i čast nam je da ćemo dobiti sedam novih oficira školovanih na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)