BEZ VAKCINE MEDICINARIMA MANJA PLATA: Krizni štab danas raspravlja o novim merama, u zdravstvu uvode stroža pravila za zaposlene

B. RADIVOJEVIĆ

24. 08. 2021. u 07:00

BEZ vakcinacije zaposleni u zdravstvu neće moći da rade sa pacijentima. Lekar koji se dovede u tu situaciju, a raspoređen je, recimo, u kovid-centar, na kraju meseca umesto oko 180.000 dinara, koliko sada prima sa stimulacijom i dežurstvima, može da računa da neće dosegnuti ni polovinu tog iznosa.

БЕЗ ВАКЦИНЕ МЕДИЦИНАРИМА МАЊА ПЛАТА: Кризни штаб данас расправља о новим мерама, у здравству уводе строжа правила за запослене

Foto P. Milošević

Iako će praksa koju je započeo KC Niš da se nevakcinisani lekari i osoblje prebacuju na administrativne poslove biti primenjena i u drugim centrima, u zdravstvenim ustanovama generalno ne očekuju veće probleme.

U KBZ Zemun, recimo, kako je za "Novosti" u ponedeljak rekao direktor dr Dragoš Stojanović, zadovoljni su odzivom zaposlenih na vakcinaciju, dok u KBC Kragujevac direktor dr Predrag Sazdanović ne zna šta da radi sa 30 odsto nevakcinisanih.

- Kod nas je većina zaposlenih vakcinisana, a ako bude onih koji će insistirati da se ne vakcinišu, rešavaćemo to u hodu - kaže dr Stojanović. - Dosta ih je na odmorima i nemamo precizan uvid da li se neko u međuvremenu vakcinisao. Pravićemo presek od 1. septembra. Dotad je za sve koji nisu imunizovani, uslov za povratak na posao negativan PCR test, koji rade o ličnom trošku. Već sutra, prema planu Zavoda za javno zdravlje Beograda, započinjemo sa vakcinacijom zaposlenih trećom dozom. Sa onima koji još nisu primili ni prvu dozu ne očekujem probleme, ali svakako nećemo dozvoliti da dođemo u situaciju da se pitamo da li je neko nekoga ovde u ustanovi zarazio.

Profesor dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, kaže da je necivilizacijski da neko ko ne može iz medicinskih razloga da se vakciniše dođe kao pacijent u bolnicu i da ga zarazi zdravstveno osoblje. Upravo ta mogućnost prenošenja infekcije sa belih mantila na pacijente u nekovid ustanovama razlog je što je menadžment bolnica postigao konsenzus da nevakcinisani medicinari ne mogu da rade sa pacijentima. Pogotovo sad kad se situacija pogoršava, i u ponedeljak smo imali 1.837 novozaraženih, dok je četvoro preminulo od posledica kovida.

Medicinski deo Kriznog štaba, koji zaseda danas, podržava obaveznu vakcinaciju za medicinare i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

Doktor Predrag Sazdanović kaže da je u KC Kragujevac 30 odsto zaposlenih - nevakcinisano.

- Do pre mesec dana imali smo svega 55 odsto imunizovanih - kaže Sazdanović. - Organizovali smo sastanke posle kojih je obuhvat povećan na 70 odsto. Za preostalih 30 odsto trenutno nema rešenja, a na snazi je odluka da će svaki zaposleni koji nije vakcinisan, a zarazi nekovid pacijenta snositi krivičnu i materijalnu odgovornost.

KOVID-PROPUSNICE BAR ZA DOGAĐAJE

ZAHTEV medicinskog dela Kriznog štaba da se uvedu kovid-propusnice za događaje, o kojem će raspravljati na današnjoj sednici, manje-više svi podržavaju, među njima i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- U mnogim zemljama bez propusnice se ne može ni u restoran, i mi smo sad u situaciji da više ne bi smelo da se odlaže donošenje ove mere - rečeno je u ponedeljak "Novostima" u medicinskom delu Kriznog štaba. - Drugo je pitanje kako bi se to sprovelo u praksi, i to je više u nadležnosti Vlade nego Kriznog štaba, ali nije nemoguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA 23. MAJ: Smena sunca i oblaka, moguća kiša praćena grmljavinom