ĆERKE ME PITAJU GDE IM JE MAMA: Darko Radovanović, suprug preminule trudnice iz Vlasotinca, dovodi u sumnju ispravnost njenog lečenja

I. MITIĆ

24. 08. 2021. u 08:00

SVE vreme Milijanine borbe niko od lekara nije me ni pozvao, a bio sam spreman da pristanem na njen prevremeni porođaj, da žrtvujemo bebin život samo da bismo nju izvukli.

ЋЕРКЕ МЕ ПИТАЈУ ГДЕ ИМ ЈЕ МАМА: Дарко Радовановић, супруг преминуле труднице из Власотинца, доводи у сумњу исправност њеног лечења

Milijana i Darko Radovanović / Foto Privatna arhiva

Ovako smo izgubili dva, a kuća nam je zavijena u crno - bilo je prvo što nam je rekao Darko Radovanović (36), suprug trudnice iz Vlasotinca koja je u petak preminula u kruševačkoj kovid-bolnici.

On smatra da korona ne bi odnela njegovu ženu Milijanu (31) i nerođeno dete "da su lekari na vreme reagovali kako je trebalo".

- Nisu joj dali šansu. Ni njoj, ni bebi, koja je u bolnici već ušla u osmi mesec. Pustili su je da se sa mrtvom bebom u stomaku bori za život, a u toj borbi nije imala nikakve šanse. Svesni su bili da je beba mrtva - ubeđen je Darko i dodaje da mu je i Milijana dan pre nego što je umrla kazala da više ne oseća bebine pokrete.

Njena borba sa kovidom u kruševačkoj bolnici trajala je dvadesetak dana, a Milijana je samo poslednje sate svog života provela na respiratoru. Ostatak vremena bila je u neprekidnom kontaktu sa suprugom sve do 19. avgusta, kada joj je sat pre ponoći srce stalo. Posle uspešne reanimacije Milijana je priključena na respirator, ali je ubrzo ponovo prestalo da kuca, kada je Darku javljeno da je ostao bez žene i deteta.

- Dva života su mi odneli. Šta su čekali tih dana kada je njeno stanje počelo da se pogoršava? Nisu pokušali ni da joj pruže šansu da preživi. Sve su prepustili njoj i njenoj borbi. Bila je jaka i mogla je da se izbori sa bolešću, a ni nada je do poslednjeg trenutka nije napuštala - ističe Darko i dodaje da je slikama i snimcima dve njihove ćerkice, od pet i po i sedam godina, pokušavao da je dodatno motiviše.

Nesrećni čovek kaže da mu je teško da zadrži suze pred ćerkama i njihovim pitanjima: Gde nam je mama? Kada će da se vrati?

- Znaju. Rekli smo im. Stalno pitaju za nju i traže je - priča Darko.

On naglašava da Milijana nije imala ozbiljnu kliničku sliku kada je iz leskovačke Opšte bolnice poslata za Kruševac. Kaže da je sve počelo 31. jula kada je nesrećna žena dobila blagu temperaturu, potom i kašalj. Javila se lekaru, a na testu se ispostavilo da je kovid-pozitivna. Rezultati analize krvi bili su zadovoljavajući, ali je zbog trudnoće istog dana transportovana u Kruševac.

- Tamo u početku nije bila ni na kiseoniku. Osećala se dobro. Pratilo se njeno stanje koje je posle nekoliko dana počelo da se komplikuje, pa je priključena na kiseonik, a doza joj je povećavana do maksimalne. Oko 10. avgusta usledilo je nekoliko dana kada se osećala bolje, ali joj se posle toga pojavio otok na nogama, a žalila se i na gušenje. Posle dve nedelje od hospitalizacije ponovo je dobila povišenu temperaturu - prepričava Darko svaki trenutak Milijanine borbe.

Usledila je nova nada. Otoka na Milijaninim nogama više nije bilo, a prenela mu je i reči ginekologa da je "beba dobro, ali da trpi zbog nedovoljnog hranjenja kiseonikom".

- Poslednjeg jutra kada smo se čuli, 19. avgusta, čekala je novi pregled ginekologa, tri dana nakon prethodnog. Tada mi je rekla da se plaši da možda sa bebom nešto nije u redu, jer ne oseća da se kreće, a veče pre toga je testirana na virus i bila je negativna - nastavlja svoju ispovest.

Lekari su navodno nameravali da je prebace u Klinički centar Niš da bi pratili njenu trudnoću ali, kako Darko kaže, ništa od toga nisu preduzeli, jer je bilo kasno. Darko tvrdi je svakog dana zvao kovid-bolnicu u Kruševcu, ali da mu se za 20 dana niko nije javio. Jedini kontakt je imao sa suprugom.

SELIDBA ZBOG BOLjEG ŽIVOTA

PORODICA Radovanović pre nekoliko godina preselila se u Vlasotince iz sela Gracka u opštini Crna Trava. Darko radi u Vojsci Srbije. Završio je podoficirsku školu.

- Preselio sam se zbog njih. Ja sam zbog posla često odsutan od kuće, ali sam hteo da deci i njoj bude lakše. Blizu nam je i vrtić, a starija devojčica nam sada polazi u prvi razred - priča Darko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas