ENERGIJA JEDNE ŽENE POKREĆE 30 GLASOVA: Penzionerka Anđelka Sučević i u 80. godini uspešno vodi gradski hor "As" iz Vršca

J. J. BALjAK

07. 08. 2021. u 15:22

TEMPERAMENT poznate Vrščanke Anđelke Sučević (80), istaknutog pedagoga i muzičkog radnika, nije joj dozvolio da se, kada je pre dve decenije odlazila u penziju, odrekne svog dotadašnjeg dinamičnog načina života.

ЕНЕРГИЈА ЈЕДНЕ ЖЕНЕ ПОКРЕЋЕ 30 ГЛАСОВА: Пензионерка Анђелка Сучевић и у 80. години успешно води градски хор Ас из Вршца

Foto A. P.

Mnogo se, kaže, plašila tišine i sporosti penzionerskih dana, zbog čega je dugo razmišljala čime bi mogla da se bavi u toj životnoj dobi i došla na ideju da osnuje gradski hor, koji do tada u Vršcu nije postojao.

Sreća je što je lokalna samouprava imala sluha za tu njenu inicijativu. Čak su je i odbornici u lokalnoj skupštini jednoglasno usvojili, pa je tako decembra 1998. nastao Gradski hor "As" - ponos Vršca, Anđelkina druga kuća i baza koja joj ne dozvoljava da ostari već pune 23 godine.

- Za mene je to bilo snoviđenje, ali i veliki izazov, jer dotad nisam imala iskustva u radu sa mešovitim horom za odrasle. Moja specijalnost su bili dečji horovi, sa kojima sam tri puta pobeđivala u "Muzičkom toboganu" i na brojnim takmičenjima - ističe ova veoma vitalna i energična žena, koja je radni vek provela kao nastavnik muzičke kulture u OŠ "Mladost".

Iako joj je 80 godina, ona sa istim žarom i entuzijazmom, kao da je na početku, vodi ovu instituciju kulture, koja trenutno broji tridesetak članova različitih generacija, zanimanja i nacija. Zato su joj, kao i horistima, teško pale dve višemesečne pauze u radu tokom pandemije virusa korona.

- Mi smo jedna velika porodica, radujemo se svakom zajedničkom danu i jedva smo čekali da se ponovo okupimo. Horistima nije bilo teško ni da neko vreme pevaju pod vizirima.

Takav odnos prema horu je za mene posebna satisfakcija, a njihova energija moj je eliksir. Zato i ne planiram da ostavim dirigentsku palicu dokle god me zdravlje služi - naglašava sagovornica "Novosti", o čijim godinama ne svedoči izgled, već samo lična karta.

Uvek ambiciozna, Anđelka je u repertoar "Asa", koji broji oko 500 kompozicija različitih žanrova, uvrstila i četiri nove. Pevaju na devet jezika, pa čak i na zulu. Nastupali su širom Srbije i Evrope, a od preko 300 javnih nastupa, najponosnija je na tri koncerta u Kolarčevoj zadužbini. Ovenčani su i brojnim nagradama i priznanjima.

Iako su sve to brojke za respekt, ona tu ne planira da stane. Najveća želja joj je, kaže, da u decembru prirede spektakularni novogodišnji koncert, koji od osnivanja samo lane nisu održali.

Anđelka Sučević, Foto J. J. Baljak

VOZI KOLA BEZ GREŠKE

PANDEMIJA je prošle godine Anđelku primorala da malo uspori, što joj, ističe, nije prijalo. Leto je nekako "pregurala", jer ga je aktivno provela u vikendici na Vršačkom bregu sa 94-godišnjim suprugom, cenjenim vršačkim biologom Predragom Bracom Sučevićem, ali je zato zima bila izazov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024