NAJNOVIJA PROGNOZA DO KRAJA NEDELJE: Meteorolog Đurić najavio pljuskove sa grmljavinom, a za vikend još jedan preokret!

Novosti online

03. 08. 2021. u 15:53

KOD nas su konačno došče prijatnije temperature, dok su u nekim mestima u Grčkoj išle i do 46 stepeni!

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Метеоролог Ђурић најавио пљускове са грмљавином, а за викенд још један преокрет!

Foto: Tanjug/Novosti

Nakon vrelih dana i temperatura do 40°C, konačno uživamo u uobičajenim temperaturama za ovo doba godine i u prijatnom letnjem vremenu.

U Srbiji do kraja dana pretežno sunčano, na severu i u Beogradu povremeno uz umerenu oblačnost, a na jugozapadu lokalno uz pljusak. Maksimalna temperatura od 28°C na severu do 34°C na jugu Srbije, u Beogradu do 30°C, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Bez bitnije promene i u sredu, uz stepen-dva više temperature i one će biti od 30°C na severu do 35°C na jugu Srbije, u Beogradu do 32°C. Očekuje se sunčano, a na severu nešto više oblačnosti, ali suvo, predviđa vremenska prognoza.

U četvrtak će se preko centralne Evrope premeštatai ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Pod uticajem ovog ciklona u Srbiji će biti promenljivo oblačno i veoma sparno, uz uslove za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode. Duvaće i jak jugozapadni vetar, a sa kojim će do juga i istoka Srbije pristizati veoma topla vazdušna masa, dok će na severu biti nešto prijatnije.

Maksimalna temperatura od 28°C na severozapadu do 38°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 32°C. Pred kraj dana hladni front sa severozapada doneće preko Panonske nizije osveženje, a umeren do jak jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni i to prvo u Vojvodini, a potom i u ostalim predelima Srbije, navodi Đurić.

U petak će se ciklon i frontalni poremećaj premestiti iz centralne u u istočnu Evropu, pa se do našeg područja u sklopu izraženog severozapadnog strujanja očekuje advekcija još svežije vazdušne mase iz oblasti Alša. Biće pretežno sunčano i veoma ugodno i prijatno vreme, samo još na jugu i istoku ponegde sa padavinama, ali uz razvedravanje do kraja dana. U prilog veoma ugodnom vremenu ići će i severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 25 do 29°C, u Beogradu do 27°C, kaže vremenska prognoza Đurića.

Za vikend će ponovo pod uticajem grebena sa jugozapada uslediti advekcija veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, pa nas očekuje sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u subotu biće od 32 do 36°C, u Beogradu do 34°C, a u nedelju u svim predelima iznad 35°C, ponegde i do 40°C.

Početkom sledeće sedmice malo prijatnije, ali i dalje toplo.

Inače, dok mi nakon vrelog četvrtog toplotonog talasa uživamo u osveženju i prijatnim letnjim temperaturama i dalje je i više nego vrelo u Makedoniji i u Grčkoj. Već danima temperature na jugoistoku Makedonije dostižu 44°C (Demir Kapija, Đevđelija), a u delovima centralne Grčke i 45°C. U Grčkoj je i danas vrelo, uz temperature i do 46°C, kaže Đurić.

Istovremeno, severna, centralna i zapadna Evropa pod uticajem su ciklona i oblačnih sistema sa padavinama, uz znatno niže temperature i one se kreću od 15 do 20°C u Skandinaviji, na Britanskim ostrvima, u Nemačkoj i u oblasti Alpa, a u delovima centralne Evrope je nešo toplije. Slična vremenska i sinoptička situacija očekuje se širom Evrope do kraja ove sedmice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)