DRŽAVNO PERO ZA ISTORIJU: Izmene Zakona o udžbenicima na jesen, Zavod spreman, privatnici nezadovoljni novinama

LJ. BEGENIŠIĆ

30. 07. 2021. u 08:20

IAKO je bilo najavljeno da će izmene Zakona o udžbenicima biti usvojene do kraja proteklog proleća, to će se, kako "Novosti" saznaju, najverovatnije dogoditi tokom jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije.

ДРЖАВНО ПЕРО ЗА ИСТОРИЈУ: Измене Закона о уџбеницима на јесен, Завод спреман, приватници незадовољни новинама

Foto V. Danilov

Ovim izmenama biće omogućeno da državni izdavač, Zavod za udžbenike, priprema i štampa jedinstvene udžbenike za nacionalne predmete - srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Da podsetimo, ovu inicijativu pokrenuo je predsednik Aleksandar Vučić, koji je istakao da poštuje tržišnu utakmicu, ali da se ne sme dozvoliti da razni strani izdavači relativizuju našu istoriju. Ministarstvo prosvete potom je formiralo radnu grupu za izmenu Zakona o udžbenicima.

- Radna grupa je pripremila Nacrt izmena Zakona o udžbenicima, a predstoje konsultacije sa kabinetima predsednice Vlade i predsednika Srbije, kao i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete.

Istovremeno, privatni izdavači kritikuju ove najave i kažu da se s njima niko nije konsultovao u vezi sa izmenama zakona.

- Iako je reč o krupnom pitanju, nama niko nije rekao šta će se u zakonu menjati - kaže za "Novosti" Boško Vlahović, vlasnik izdavačke kuće "Eduka".

- Mi ne znamo da li država odustaje od liberalizacije tržišta udžbenika, koja je omogućena zakonom iz 2009. Ukoliko državni zavod bude štampao udžbenike iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije, onda on ima monopol i to isključuje liberalno tržište. Država ima mehanizme da sredi prilike na tržištu, ali nije uradila svoj posao.

S druge strane, u Zavodu za udžbenike pojašnjavaju da ni pre 2009. nisu imali monopol. Kažu da država ne daje Zavodu monopol, već mu vraća status nacionanog izdavača, što podrazumeva poseban tretman u odnosu na konkurenciju.

- Niko ne može da ospori pravo nacionalnom izdavaču da jedini objavljuje udžbenike za predmete od posebnog nacionalnog interesa - kažu u ovoj instituciji.

- Zavod za udžbenike će pripremati i objavljivati udžbenike iz grupe predmeta od posebnog identitetskog značaja i nacionanog interesa. Ne znači da država odustaje od liberalizacije tržišta, ako samo Zavod bude objavljivao udžbenike za jednu grupu predmeta.

Foto P. Milošević

Takođe, oni najavljuju da će spremni dočekati izmene propisa.

- Radimo na pripremi udžbenika za istoriju, kako bismo kada izmene zakona budu usvojene krenuli punim zamahom - kaže za naš list Nebojša Jovanović, urednik za istoriju u Zavodu.

- Verujemo da će u novim udžbenicima nacionalna istorija imati mnogo više prostora nego što je to slučaj u aktuelnim reformisanim udžbenicima. Takođe, naš sagovornik najavljuje da će biti vraćeno hronološko izlaganje gradiva, umesto tematskog što je sada slučaj.

Inače, tematsko izlaganje gradiva nedavno je kritikovala grupa istoričara, predvođena akademikom LJubodragom Dimićem, a Nebojša Jovanović saglasan je sa primedbama svojih kolega i pozdravlja njihovo zalaganje da se udžbenici pišu po hronološkom principu, kako je oduvek bilo.

PROMENA Nastava istorije biće hronološka, a ne tematska, Foto P. Milošević

I RODITELJI DA ODLUČUJU

ZAŠTITNIK građana zatražio je od Ministarstva prosvete da uskladi odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o udžbenicima, kako bi jasno bila definisana uloga Saveta roditelja pri izboru odabira udžbenika. Povod za reagovanje bio je slučaj u kome je škola odbila da koristi besplatne udžbenike, na čemu su roditelji insistirali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi