PRE POLASKA NA PUT OBAVEZNO OVO PROVERITE: Svaka država sama odlučuje da li će prihvatiti srpske kovid sertifikate

Tanjug

27. 07. 2021. u 15:38

EVROPSKA komisija preporučila je danas građanima trećih zemlja, uključujući Srbiju, da pre puta provere nacionalne zahteve konkretne zemlje članice o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, testu odnosno postojanju antitela.

ПРЕ ПОЛАСКА НА ПУТ ОБАВЕЗНО ОВО ПРОВЕРИТЕ: Свака држава сама одлучује да ли ће прихватити српске ковид сертификате

Foto: pixabay

U Komisiji kažu da se Srbija već nalazi u procesu usklađivanja sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata, ali dok se taj posao ne završi, dokaze o vakcinaciji proveravaju zemlje članice ponaosob.

- Kada neko dođe na granicu sa sertifikatom izadatim u trećoj zemlji, tada nacionalne vlasti države članice koja je u pitanju, procenjuju koliko je taj dokumet prihvatljiv i kredibilan prema njihovim nacionalnim pravilima. Tu odluku donosi svaka zemlja članica za sebe - kaže portaprol EK, Adelber Janz.

U Komisiji napominju da se sa sertifikatom iz Srbije može dobiti i EU digitalni sertifikat, ali da je i to u rukama zemlja članica da odluče.

Kada je reč o priznavanju sertifikata treće zemlje, kao ekvilvalenta digitalnom kovid sertifiktu EU, za sada je odobren samo digitalni sertifikat Švajcarske.

- Radimo sa mnogim zemljma, uključujuci naše susedstvo, koje su pokazale interesovaje za ovu vrstu usklađivanja sertifikata. Proces je jasan i čim neka zemlja ispuni tehničke uslove, ona može da zatraži i zvanični pristup EU sistemu - kazao je Janz.

U EK navode da je Srbija napredovala u ovom procesu, ali ne mogu da preciziraju kada bi mogla i zvanično da uđe u EU sistem priznavanja digitalnih sertifikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA PETAK, 27. MAJ: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje danas i narednih sedam dana