BAŠTINA GROFA SAVE VLADISLAVIĆA: U galeriji RTS, sutra se otvara izložba o srpskom plemiću, osnivaču ruske spoljne tajne službe

B. SUBAŠIĆ

07. 07. 2021. u 13:11

PRVU pravoslavnu crkvu u Pekingu podigao je u 18. veku Srbin, grof Sava Vladislavić Raguzinski, plemić i tajni savetnik ruskog cara Petra Velikog, carice Jekaterine i cara Petra Drugog.

БАШТИНА ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА: У галерији РТС, сутра се отвара изложба о српском племићу, оснивачу руске спољне тајне службе

Foto Arhiva

Izuzetna ličnost i srpske i ruske istorije. Kada je dobio izuzetan zadatak da razgraniči rusko i kinesko carstvo, grof Sava je u prtljagu poneo delove hrama i ikonostas koji su sklopljeni na licu mesta.

Originalni projekat te crkve, uz mnoga druga svedočanstva o Savi Vladislaviću, plemiću i osnivaču ruske Spoljne tajne službe, moći će premijerno da se vidi od 8. jula do 10. septembra u Galeriji RTS u Beogradu. Autor izložbe je Nacionalna biblioteka Burjatije, a koautor Branko Vukomanović, daleki potomak Srbina koji je u udaljenoj ruskoj republici poznatiji nego u Srbiji.

Vladislavić je tokom procesa razgraničavanja Rusije i Kine, u današnjoj republici Burjatiji, osnovao pogranični grad Troickosavsk, nazvan u čast Svetog Save srpskog. Mala varoš je ubrzo postala glavni komunikacioni i trgovinski kanal sa centaralnom Azijom.

Posle Oktobarske revolucije ime grada je promenjeno u Kjahta, ali Sava nije zaboravljen, naprotiv.

- Kada sam prvi put otišao u Kjahtu otkrio sam da je grof Raguzinski tamo kultna ličnost, osnivač grada. Za njega doslovno svi znaju, od najmlađih do najstarijih - kaže Branko Vukomanović.

- Najinteresantnije je bilo sa lokalnim umetnikom. On mi je pokazao mozaik na kome je prikazao likove predsednika Putina i grofa Save. Pitao sam ga kakve veze oni imaju, on je uzdahnuo zbog mog neznanja i pokazao na Putina: "Ovo je obaveštajac", a zatim na Savu: "Ovo je osnivač obaveštajne službe". Tako sam saznao da je Putin radio u istoj tajnoj službi koju je osnovao moj predak Sava. Pitao sam umetnika da li hoće da kaže da bez Save Srbina ne bi bilo Putina, a on se samo nasmejao.

Foto Arhiva

Vukomanović uz osmeh priča kako je postavlje veliki spomenik  Save Vladislavića u Kjahti. Srpski donatori su ponudili bistu kakva je postavljena u Šliseljburgu, kraj Sankt Peterburga, na mestu gde je Sava predstavljen caru Petru Velikom. Domaćini su većali i ljubazno odbili.

- Domaćini su objasnili: "Ne može grof Sava u Kjahti, Troickosavsku, da ima tako mali spomenik!" Odmah su odredili mesto gde će postaviti svoj monument i označili ga velikom mesinganom pločom s natpisom: "Ovde će stajati spomenik grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom." Kada sam došao sledeći put, na tom mestu je stajao masivni postament i na njemu Savina figura visoka sedam metara!

Original Projekat pravoslavne crkve u Pekingu, Foto Arhiva

 

POSVETA VLADIMIRU DAVIDOVIĆU

ZAHVALjUJUĆI ruskom Ministarstvu inostranih poslova, Narodnoj biblioteci republike Burjatije, čelnim ljudima grada Kjahte, Savetu za likovno stvaralaštvo RTS i Službi baština i kulturnoj produkciji RTS, u Beogradu će premijerno biti izložena izuzetna, a nepoznata baština grofa Save Vladislavića, najmoćnijeg Srbina 17. veka. Izložba je posvećena pokojnom Vladimiru Davidoviću, velikom eruditi koji se istrajno borio da lik grofa Save vrati u srpsko nacionalno pamćenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a