KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: U samo tri mesta dvocifren broj zaraženih, poboljšava se situacija

Novosti online

04. 07. 2021. u 15:31

NAJNOVIJI korona presek pokazuje da je u Srbiji u protekla 24 sata zaraženo još 77 osoba, od 5.407 testiranih,

КОРОНА ПРЕСЕК ПО ГРАДОВИМА: У само три места двоцифрен број заражених, побољшава се ситуација

Foto D. Milovanović

Dvocifren broj novozaraženih zabeležen je u Beogradu - 22, slede Vranje sa 13 i Paraćin sa 11 novozaraženih.

U Kruševcu je potvrđeno sedam, a u Novom Sadu tri nova slučaja korona virusa.

Ostala naseljena mesta imaju manje od tri novozaražena.

Doktor Kon o delta soju korona virusa

Doktor Predrag Kon, epidemiolog, govorio je juče o delta soju korona virusa, koji je pre nekoliko dana potvrđen i u našoj zemlji.

On je objasnio da su novim sojem najviše ugroženi mladi ljudi, koji mahom nisu vakcinisani, ali je i optimistično dodao da su simptomi sada nešto blaži.

- Pojedinačno gledano - bolest je ista. Neki čak kažu i da je blaža. Blaži su simptomi. Ali ukupno gledano sve je vrlo slično. Za smrtnost i dalje ne može da se tvrdi da je manja, ali na kraju, kada imate veće zaražavanje imate i veći broj teže obolelih. No, dinamika svega toga postaje beznačajna kada znamo da su vakcine delotvorne i mere su iste. S tim, da treba da znamo da i dalje nismo dostigli kolektivni imunitet - rekao je dr Kon.

Takođe, dr Kon je objasnio i da je logično da se ovim sojem najviše zaražavaju mladi kada su oni i najmanje vakcinisana starosna grupacija kod nas.

- Vi kada posmatrate kuda će taj virus da ide, jasno je da će ići kroz mlade. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku, to je da su to sada mlađi ljudi koji imaje češće kontakte - rekao je dr Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GOVORILI SU MI DA SE NE UDAJEM ZA SRBINA Turkinja Dilara našla je sreću sa Aleksandrom - jedan naš običaj još joj je čudan