DIRNUTI SMO I POČASTVOVANI: Milana Hristić, o posthumnog državnom priznanju njenom ocu novinaru Kosti Hristiću

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

29. 06. 2021. u 21:31

SREĆNI smo, ponosni i počastvovani odlikovanjem koje je predsednik Srbije posthumno dodelio našem ocu, poručila je u utorak, za "Novosti", Milana Hristić, kćerka poznatog francuskog novinara, publiciste i pisca Koste Hristića, koji je nedavno preminuo u Parizu u 86. godini.

ДИРНУТИ СМО И ПОЧАСТВОВАНИ: Милана Христић, о постхумног државном признању њеном оцу новинару Кости Христићу

Milana Hristić i Kosta Hristić

- Iskreno se zahvaljujemo. U tuzi i daleko od zemlje, sada još više shvatamo koliko je značilo delo našeg oca. Kada je saznala, mama Margita bila je vrlo dirnuta. Ponosna sam, kao i moja braća Lazar i Nikola. I za tatu bi ovo bio izuzetan događaj, da je sada sa nama. Prijatno smo iznenađeni priznanjem koje nismo očekivali - poručila je Milana Hristić.

To je, ističe, i potvrda da je njen otac radio pravu stvar za života:

- Uvek je bio iskren u svom radu i ništa specifično nije tražio zbog toga. Ovo je znak da je njegovo angažovanje bilo značajno.

Hristić je bio ugledni novinar i istaknuto ime francuskog novinarstva, urednik u "Mondu" i nedeljniku "Poen", a uređivao je i "Balkan enfo". Veliki profesionalac, koji je istovremeno iskazivao ogromnu ljubav prema svom poreklu, priznanje je dobio na Vidovdan što ima poseban značaj za njegovu porodicu, imajući u vidu to koliko je voleo svoju zemlju u kojoj nikada nije živeo.

- Proveo je ceo život u imigraciji. Želeo je da se vrati, ali se nikada nije pružila prava prilika. Bio je i veliki vernik, tome je pridavao izuzetan značaj, i sada se sve to ovim priznanjem skupilo na jednom mestu - ističe njegova kćerka.

Milana Hristić naglašava da joj je naročito žao što zbog pandemije nisu bili u mogućnosti da prisustvuju dodeli priznanja.

- Poslednja želja našeg oca je bila da bude sahranjen u Beogradu, i to bi sada bila jedinstvena prilika da u ovom važnom trenutku budemo svi zajedno u Srbiji. Ali, okupićemo se kad sve ovo prođe - istakla je naša sagovornica.

Potvrđuje nam da će posmrtni ostaci njenog oca, koji je početkom maja sticajem okolnosti sahranjen na Pariskom groblju u Ivriju, biti, posle pandemije, kada se ukaže prilika, prebačeni u Srbiju.

- Imamo porodičnu grobnicu na Novom groblju i tamo će večno počivati - kaže Milana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)