SRPSKA NAUČNICA U BORBI ZA ŽIVOTNO DELO: Od danas možete glasati za Gordanu Vunjak-Novaković koja je u finalu Evropske nagrade za pronalazače

Novosti online

01. 06. 2021. u 14:13

SVI građani Srbije, kao i dijaspora, mogu od danas glasati za srpsku naučnicu Gordanu Vunjak-Novaković, koja je u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalazače nominovana u kategoriji Životno delo za inovativni doprinos u biomedicini.

СРПСКА НАУЧНИЦА У БОРБИ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Од данас можете гласати за Гордану Вуњак-Новаковић која је у финалу Европске награде за проналазаче

Foto: Printskrin/European Patent Office

Pobednike u 5 kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, a javnost odlučuje ko će dobiti Nagradu publike. Glasanje je jednostavno i otvoreno za sve građane i dijasporu do 17. juna na sajtu https://popular-prize.epo.org/.

Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo. Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled COVID-19.

Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u NJujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD. Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

Evropski zavod za patente (EZP) će u četvrtak, 17. juna 2021. biti domaćin prve online ceremonije dodele Evropske nagrade za pronalazače, koju će gledaoci moći da gledaju u živo na inventoraward.org.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA IT: Talenti završili polaganje prijemnih za srednje škole, stigli rezultati