SAMO DA SU NAM LEKARI BLIŽE: Srbi u Crnatovu kod Leposavića opstaju uprkos izazovima i teškoćama

D. ZEČEVIĆ

26. 05. 2021. u 10:45

NE bih mogao na drugom mestu da živim. Ovde mi je najbolje. Čak i kada sam radio u Zubinom Potoku putovao sam i pešačio nekada i satima samo da dođem u moju kuću da prespavam.

САМО ДА СУ НАМ ЛЕКАРИ БЛИЖЕ: Срби у Црнатову код Лепосавића опстају упркос изазовима и тешкоћама

Foto D. Zečević

Ovako o svom selu Crnatovo kod Leposavića govori Zoran Milosavljević. A do njegovog sela, zapravo se teško dolazi: seoskim putem od Belog Brda, penje se prema Kopaoniku, na oko 800 metara nadmorske visine. Kuća Milosavljevića je ispod puta u netaknutoj prirodi, koja im je kako kažu lek od svakodnevnih problema.

- Kada sam se 1995. iz Brzeća udala u ovo selo, bilo je mnogo naroda, i starih i mladih. Sada nas je dvadeset dvoje, od kojih šestoro dece. Imamo sve u selu, ništa nam ne nedostaje, samo da su nam lekari malo bliže - priča nam gazdarica Milovanka.

Najbliži doktor udaljen je 24 kilometra, u Leposaviću, pa u putu izgube čitav dan. Ali i na to su se, tvrde, navikli.

- Do Belog Brda udaljenog oko dva i po kilometra odlazimo uglavnom peške, a kada je lepo vreme i može da se prođe putem, idemo kolima - kaže nam Milena (23), ćerka Milosavljevića.

Ona je završila Učiteljski fakultet u Leposaviću i upisala master. Zasad pomaže roditeljima, ali se nada i poslu u Leposaviću ili okolini. I njena braća Marko (24) i Milan (25),  završila su fakultete.

- Ti đaci pešaci postanu dobri ljudi jer kao mali nauče šta je život i znaju kasnije da se suočavaju sa mnogobrojnim problemima - rekao je u poseti ovoj porodici Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, prvi zvaničnik Vlade Srbije koji je obišao ovo selo.

ZAHVALNI VUČIĆU I SRBIJI

POMOĆ države i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u obnovi i dogradnji naše kuće mnogo nam znači. I ne samo to, već i finansijska pomoć koju smo dobili zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Neizmerno smo na tome zahvalni i predsedniku i našoj Srbiji - kaže nam Milovanka Milosavljević.

Poručio je Milosavljevićima, ali i ostalim meštanima Crnatova da ostanu i da će im Srbija pomoći u tome. Podsetio je da je upravo ova porodica dogradila i obnovila kuću zahvaljujući pomoći Kancelarije za KiM.

- Imali smo mali prostor, ali smo zahvaljujući pomoći Kancelarije za KiM dogradili kuću i sada nam je znatno lakše. Živimo od poljoprivrede, imamo četiri krave, gajimo maline i, hvala bogu, imamo sve što nam je potrebno iako primam samo minimalac - kaže domaćin Zoran.

Iako se nada da će mu deca naći zaposlenje, veruje da će i oni nastaviti da žive u ovom selu gde nema žurbe i telefonskog signala, ali gde meštani stignu sve da urade. Zato se i srednjoškolke Jelena Milosavljević (18) i Suzana Tomić (19) ne žale zbog pešačenja do Belog Brda, odakle imaju prevoz do škole u Leposaviću...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!