SAKUPLJEN NOVAC ZA GAVRILA: Na inicijativu predsednika Vučića, ministarstvo uplaćuje nedostajućih 370.000 evra za lečenje dečaka iz Kragujevca

I. BOGIĆEVIĆ

25. 05. 2021. u 08:37

MNOGO me je obradovala vest da će nam Ministarstvo zdravlja, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, izaći u susret i uplatiti 370.000 evra, iznos koji je nedostajao do konačne brojke od 2.500.000 evra za lek "zolgensma", neophodan za lečenje našeg Gavrila.

САКУПЉЕН НОВАЦ ЗА ГАВРИЛА: На иницијативу председника Вучића, министарство уплаћује недостајућих 370.000 евра за лечење дечака из Крагујевца

Foto Privatna arhiva

I, sa nestrpljenjem očekujemo zvanične informacije. Mi danas stižemo u Budimpeštu, jer je bolnica pristala da primi naše, zbog prethodne lepe saradnje sa Fondacijom "Budi human", kako bi se obavile sve neophodne analize pre primanja terapije. Važno je da kompletna suma novca mora biti uplaćena do 28. maja.

Ovako, za "Novosti", sa velikim uzbuđenjem, govori Nevena Đurđević, majka osmomesečnog Gavrila, kojem je pre tri meseca dijagnostikovana (SMA 1) retka neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija tip 1.

Foto Privatna arhiva

Ministarstvo zdravlja obavestilo je javnost da su juče ujutru, posle razgovora predsednika Vučića sa predstavnicima Ministarstva, obezbeđena nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila. Kako je rečeno, sredstva će biti na raspolaganju porodici odmah, kako bi se maloletni dečak što pre uputio na lečenje.

POMOGLI I OSUĐENICI KPZ ĆUPRIJA

PRIKUPLjANjU pomoći za malenog Gavrila pridružili su se i osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu Ćuprija (KPZ). Njih 76, što je gotovo 70 odsto onih koji izdržavaju kaznu u ovom KPZ, doniralo je više od 46.000 dinara, a novac je već prebačen na račun za lečenje mališana. Pre KPZ Ćuprija humanitarnu akciju pomogli su zaposleni i oni koji su u Okružnom zatvoru Kragujevac kao i Kazneno-popravnom zavodu Niš. Iz Okružnog zatvora Kragujevac ranije je donirano 80.000 dinara, a u KPZ Niš prikupljeno je gotovo 300.000 dinara.Z.R.

Njegova majka Nevena ističe da je, otkako su pokrenute akcije 3. marta, za nju postojala samo jedna opcija, a to je da će pobediti u borbi sa vremenom i prikupiti neophodan novac za najskuplji lek na svetu. To se i dogodilo u rekordnom roku.

- Kod mog sina bolest je otkrivena kasno i zato je svaki momenat bio važan, jer što pre primi "zolgensmu", veće su šanse za bolji oporavak. Tokom ova nepuna tri meseca suočavali smo se sa prelepim i humanim trenucima, ali i sa brojnim preprekama i neprijatnim situacijama. Ipak, zaista me je oduševila nesebična podrška ogromnog broja ljudi i svima se mnogo zahvaljujem na svakom vidu pomoći. Nadam se da ćete uskoro moći da pratite i prve Gavrilove samostalne pokrete - kaže Nevena.

Foto Privatna arhiva

Čim se u javnosti pojavila vest da je i mali Gavrilo Đurđević iz Kragujevca oboleo od SMA 1, pokrenut je talas humanitarnih akcija i to ne samo u Srbiji, već širom sveta.

Oranizovane su mnogobrojne aukcije, bazari, koncerti, licitirali su se dresovi naših sportista, Ronaldova kapitenska traka, motori... Informacija o bobri ovog najmlađeg, ali i najhrabrijeg borca, stigla je, čak, i do fudbalera Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, čiji su potpisani dresovi prodati za više od dva miliona dinara. Svesrdna podrška, takođe je pristizala i od brojnih kompanija, ali i javnih ličnosti poput Bogdana Bogdanovića, Bobana Marjanovića, Marine Ćosić, Dejana Stankovića, Danice Krstić, Jelene Tomašević, Aleksandra Atanasijevića, Ivane Maksimović, Miloša Bikovića, Vesne Dedić, Aleksandra Srećkovića, Bojana Markovića, Feđe Dimovića, Aleksandara i Stefana Mitrovića...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (59)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)