FELJTON - SPECIJALNE PRIVILEGIJE ZA ANTIDRŽAVNE ELEMENTE: Za vreme robijanja u Lepoglavi, Broz je gotovo svakodnevno odlazio u kafanu "Fidler"

Miladin Mića Adamović

20. 08. 2023. u 18:00

U ZAOSTAVŠTINI gene­rala Milana Žeželja, ko­mandnta garde i Titovog "anđela čuvara" preko dvadest godina, nalazili su se i za­pisnici sa saslušanja gotovo cele Uprave Kaznenog zavoda u Lepoglavi, lično saslušavao izaslanik ministra pravde N. Miljković, zato što su "komu­nistički robijaši", a poseb­no Josip Broz i Moša Pijade, uživali mnoge privilegije mimo strogih zatvorskih pra­vila.

ФЕЉТОН - СПЕЦИЈАЛНЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ ЗА АНТИДРЖАВНЕ ЕЛЕМЕНТЕ: За време робијања у Лепоглави, Броз је готово свакодневно одлазио у кафану Фидлер

Moša Pijade i Josip Broz u Lepoglavi, Foto Arhiv Jugoslavije

Borivoje Spasojević, zame­nik upravnika zatvora u Le­poglavi, otkrio je izaslaniku ministrsta pravde neke detalje kako je omogućen Brozu povla­šćen položaj. Naime, veza iz­međuju njega i upravnika Lepo­glave Maksimilijana Bohačeka je datirala još sa ruskog fron­ta, odnosno zajedno su bili kao pripadnici austrugougarske vojske u ruskom zarobljeni­štvu.

Izaslanik ministra prav­de Kraljevine Jugoslavije, N. Miljković, posebno se intere­sovao i za osuđenika - komu­nistu Mošu Pijade koji je u Lepoglavi "malao portrete", a u Zavodu je, izgleda, dobro "iz­malao" i upravnika Bohačeka.

"Osuđenik Pijade izlazio mi je na raport i molio da mu gospodin upravnik Bohaček plati hiljadu dinara, koliko mu je dužan za izradu slika. Ka­ko mi je bilo neprijatno da ja o ovome obavestim g. upravnika, ja sam Mošu Pijade priveo na raport g. upravniku Bohačeku.

Po povratku od g. upravnika Pijade mi je rekao - da mu je g. upravnik obećao da će mu pla­titi. Znam da mu do sad nije is­platio ovaj novac..." - svedočio je Spasojević.

UČITELj Kaznenog zavoda u Lepoglavi Boško Đ. Kostić je saslušan 23. aprila 1932. godine. On je izaslaniku Miljko­viću ispričao sve što je znao o događajima zbog kojih je inter­venisalo Ministarstvo pravde Kraljevine Jugoslavije, s tim što je, osim Brozovog, naveo još neka imena komunistič­kih robijaša koji su uživali privilegije koje im je omogu­ćivala Brozova "veza" sa ruskog fronta.

"Osuđenik - komunist Josip Broz imao je, međutim, potpunu slobodu kretanja, bez stražara, a na radu je bio u električnoj centrali Zavoda. Kasnije ga je Ministarstvo pravde, kao opa­snog, zajedno sa osuđenicima - komunistima Jovom Trajkovi­ćem i dr. Levijem, premestilo za Maribor zbog štrajkova i rasturanja komunističkih le­taka koje su pisali po ćelijama a kojima su pozivali osuđenike svih zavoda na štrajk i uzbunu protiv države i vojske - rekao je učitelj Zavoda Boško Kostić izaslaniku ministra pravde N. Miljkoviću, dodajući da je "dr. Bohaček dobar čovek, ve­ran Kralju, ali slabe energije za stvari gde bi se morala po­kazati čvrsta i odlučna ruka, naročito prema komunistima i frankovcima." - ostala je zabeležena priča Boška Đ. Ko­stića.

Ali, ni po jada što je Boha­ček blagonaklono gledao na komuniste, isti status su ima­li i ostali "antidržavni ele­menti", pre svega najokoreliji frankovci, koji su se zalagali za rušenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca, od njenog prvog dana.

"KADA su frankovci - osu­đenici Stjepan Javor i ostali koji su sa njim istom presudom prispeli u Zavod dobili pot­puno novo odelo, veš i cipele, što nije običaj Uprave, jer se drugim osuđenicima pri stu­panju u zavod daje najgore izde­rano odelo, veš i cipele koje nose dok su u ćeliji, a što se čini da bi kaznu što bolje ose­tili, osetio sam da je ovaj po­stupak Uprave pao u oči osta­lim osuđenicima. Među sobom su govorili kako je nepravedno da se osuđenicima, antidr­žavnim elementima, daju veće privilegije nego njima. Narav­no, taj postupak Uprave odmah sam zapazio, uostalom, kao i ostali činovnici."

Jedan od činovnika koga je saslušao specijalni izasla­nik Ministarstva pravde Kraljevine Jugoslavije bio je i dr Oton Šantel, lekar Kaznenog zavoda u Lepoglavi:

- Šta Vi znate o nedavnim događajima u Zavodu? - upitao je dr Šantela načelnik Milj­ković. - Posebno, šta Vam je poznato u vezi sa privilegija­ma koje u Zavodu imaju osuđeni­ci - komunisti?

- Osuđenik - komunista Broz kretao se po i izvan zavoda bez stražara, a ponekad i u gosti­onicu "Fidler" da opravlja elektriku ili što drugo, baš kad iz Zagreba dođe šofer fa­brike penkala. Zbog štrajka je kažnjen i kao opasan sproveden u Kazneni zavod u Mariboru.

DR ŠANTEL je zatim po­tvrdio da mu je poznato da je i "Moša Pijade, osuđenik - ko­munista, takođe imao veliku slobodu kretanja i izvan Zavoda na Čret (punkt gde su bili sme­šteni osuđenici slobodnjaci).

- Tamo je često malao, a na krovu centrale malao je poje­dine delove iz okoline Lepo­glave - pojašnjavao je dr Šan­tel. - Ne znam gde se nalaze ti pejzaži, ali mislim da su neki u stanu gospodina upravnika Bohačeka, a neki i kod inženje­ra Georgija Kodineca.

Pošto su sva prethodna sa­slušanja trojice članova Upra­ve zavoda u Lepoglavi uverila načelnika kabineta ministra pravde Kraljevine Jugoslavije da je Brozova "veza" sa ruskog fronta doprinela da se pojedi­ni osuđenici - komunisti ose­ćaju kao da su na letovanju, pred specijalnim izaslanikom N. Miljkovićem "našao se i Bo­haček Maksimilijan, upravnik Kaznenog zavoda u Lepoglavi, pa upitan odgovori na sledeća pitanja":

- Da li zaista dugujete Moši Pijade, osuđeniku - komunisti 1.000 dinara za slike koje je on malao za vas i ako jeste zašto mu to do sada niste isplatili?

"Zaista imam slike koje je izradio Moša Pijade, osuđe­nik - komunista, za koje je sli­ke Pijade sam odredio cenu od 1.000 dinara. Ja mu to zaista dugujem i isplatiću mu."

- Zašto ste dozvolili osuđe­niku Josipu Brozu - komunisti da se u zavodu i van zavoda kre­će slobodno i da radi u elek­tričnoj centrali?

- OSUĐENIKA Josipa Broza zatekao sam na radu u električ­noj centrali kada sam došao u ovaj zavod, a nisam ga ja tu postavio, što može potvrdi­ti mašinista Zuber. U zavo­du se sam kretao i popravljao električna postrojenja, ili je pak sa njim bio ložač Ivan Horvat koji je uvek bio u nje­govoj pratnji kada je popravke obavljao izvan zavoda. Išao je i kod hotelijerske fidierice da opravlja električno postro­jenje, ali uvek u pratnji ložača Horvata.

Broz nije nikada bio nika­kav posrednik između mene i komunista... Ja Josipa Broza poznajem još iz rata, jer smo bili zajedno u ropstvu u Rusi­ji ali zbog toga on nije imao nikakve naročite privilegije. Broz nije imao nikakve greške a bio je tuberkulozan pa sam ga ja zato i ostavio tamo gde sam ga zatekao kad sam iz Zagreba došao u Lepoglavu.

Ovaj "materijal" general Milan Žeželj nije poslao Vla­dimiru Dedijeru, ali je 18. no­vembra 1980. godine Brozovom biografu poslao odgovore na postavljena pitanja u vezi sa identitetom doživotnog jugo­slovenskog predsednika.

Nema dileme: Tito je Josip Broz!

SLIKAO PEJZAŽE

JOSIP Broz, Moša Pijade, Ra­divoje Davidović, Josip Pre­davac i drugi osuđenici - ko­munisti koji su te 1932. godine izdržavali kaznu u Kaznenom zavodu u Lepoglavi zaista su imali privilegije u odnosu na druge zatvorenike. Moša Pi­jade je pre dolaska pomoćnika upravnika Borivoja Spasojevi­ća, koji je uveo strožja "pravi­la ponašanja zatvorenika", mo­gao da slika okolne pejzaže ali i pojedine činovnike Kaznenog zavoda.

SUTRA: ZA ŽEŽELjA DILEME NEMA TITO JE BIO JOSIP BROZ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije