DA NE MUČE GASOVI, NADUTOST, ILI BOLOVI: Ovaj predlog ishrane idealan je za sve koji reaguju na gluten (JELOVNIK)
NADUTOST, gasovi, bol u stomaku, dijareja ili zatvor, umor, glavobolja, čak i problemi sa koncentracijom ili promenama raspoloženja mogu da budu posledica glutena u ishrani.

Foto Shutterstock
Ovaj protein koji se prirodno nalazi u pešnici, raži i ječmu, kao i u mnogim industrijskim proizvodima detektovan je kao glavni "krivac" za navedene tegobe, čak i kod onih ljudi koji ne boluju od celijakije - autoimune bolesti kod koje gluten izaziva ozbiljna oštećenja sluzokože tankog creva.
Zašto gluten uzrokuje tegobe čak i kod ljudi koji na ovaj protein nisu alergični nije sasvim poznato. Naučnici sumnjaju da osim samog glutena, druge komponente iz pšenice i sličnih žitarica, poput fruktana (vrste FODMAP ugljenih hidrata), mogu doprineti problemima sa varenjem. U nekim slučajevima, osobe koje iz ishrane izbace gluten zapravo reaguju na smanjenje fruktana, a ne samog glutena.

Foto: Shutterstock
Takođe, postoji i psihološki efekat - poznat kao nocebo - gde očekivanje da će nešto izazvati nelagodnost zaista dovodi do pojave simptoma. To ne znači da osoba "umišlja", već da je veza između mozga i tela vrlo snažna i kompleksna.
S obzirom na sve ovo, važno je da se pre isključivanja glutena iz ishrane postraži savet gastroeneterologa. Jer, izbacivanje glutena bez potrebe može dovesti do nutritivnog disbalansa, naročito ako se ne vodi računa o unosu vlakana, gvožđa i vitamina B grupe.
Ukoliko vam lekar preporuči da izbegavate gluten u ishrani, evo kako bi mogao da izgleda vaš jelovnik:

Foto: Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: Jaja na oko, avokado i kriška bezglutenskog hleba (ili pločice od ekspandiranog pirinča ili kukuruznog brašna)
Užina: Šaka badema i kivi
Ručak: Grilovana piletina, pire od batata, mešana zelena salata sa maslinovim uljem
Užina: Pirinčani krekeri sa humusom
Večera: Čorba od tikvica i kinoa

Foto Shutterstock
Utorak
Doručak: Proso kaša sa borovnicama i bademovim mlekom
Užina: Jogurt bez laktoze i žitarica
Ručak: Losos iz rerne, kinoa, brokoli na pari
Užina: Banana i kašika putera od kikirikija
Večera: Salata od leblebija, rukole, krastavca i limunovog soka

Foto Shutterstock
Sreda
Doručak: Omlet sa spanaćem i paradajzom
Užina: Suve smokve i orasi
Ručak: Ćuretina u sosu od senfa, krompir pečen u rerni, sveži kupus salata
Užina: Šaka semenki bundeve
Večera: Supa od šargarepe i đumbira, kukuruzni hleb

Foto Pixabay free images
Četvrtak
Doručak: Puding od čija semenki sa kokosovim mlekom i malinama
Užina: Šargarepa i celer štapići sa gvakamolom
Ručak: Grilovani tofu, pirinač, salata od mladog zelja i maslinovog ulja
Užina: Mandarina i nekoliko badema
Večera: Pečene tikvice punjene povrćem i kinoom

Foto: Free Images Pixabay
Petak
Doručak: Smuti od spanaća, banane, jabuke i limunovog soka
Užina: Pirinčani krekeri sa avokadom
Ručak: Pileći file u susamu, pire od karfiola, zelena salata
Užina: Jogurt bez glutena sa mlevenim lanom
Večera: Supa od bundeve i parče bezglutenskog hleba

"DA LI NAS JE TRAMP PREVARIO?" Nemački mediji bruje, šok u Berlinu zbog slanja američkih sistema "patriot" Ukrajini
TO JE bila velika nada u zaštiti od Putinovih raketa: u ponedeljak je predsednik SAD Donald Tramp najavio da će Ukrajini biti isporučeno oružje, ali da će Evropljani morati sve da plate. Sada se ispostavlja da Nemačka neće samo finansirati, već će morati i sama da isporuči sopstvenu protivvazdušnu odbranu, iako je već sada u deficitu, piše nemački Bild.
19. 07. 2025. u 10:22

SKANDAL TRESE NEMAČKU: Pogledajte koliko je Analena Berbok potrošila na šminku za samo tri meseca
KABINET bivšeg nemačkog kancelara Olafa Šolca izdvojio je skoro 590.000 evra iz javnih sredstava za šminkanje i uređivanje izgleda državnih funkcionera u periodu od 2022. do marta 2025. godine, piše Bild pozivajući se na podatke nemačke vlade.
19. 07. 2025. u 11:16

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)