OD "MUŠICA", DO DUPLIH SLIKA: Prepoznajte bolesti oka na vreme, ovo su simptomi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

13. 03. 2024. u 17:30

NA bolesti oka se retko kada misli i preventivno odlazi kod oftalmologa.

ОД МУШИЦА, ДО ДУПЛИХ СЛИКА: Препознајте болести ока на време, ово су симптоми

Foto Shutterstock

Međutim, i oko kao i svi drugi organi mogu da pokazuju tihe i neupadljive znake oboljenja koji se otkrivaju tek kada se bolest razvije u punom potencijalu. Zato je važno i bolesti oka prepoznavati na vreme, jer one imaju mnoge znakove upozorenja, a koji neretko mogu da budu povezani i sa drugim oboljenjima, i da na vreme potražite stručna pomoć.

Ovo su neki od najčešćih znakova da se razvija bolest oka:

Vodenaste oči

Opstrukcija ili blokiranost odvodnih suznih kanala znači da je onemogućeno oticanje suza u nos. Oči su zbog toga hronično upaljene i vodenaste. Ovo stanje zahteva pregled oftalmologa, a kod starijih osoba se operiše.

Gubitak trepavica

Madroza ili gubitak trepavica nije sama po sebi bolest, već simptom određenog stanja. Nepravilan rast trepavica (trihijaza), kao i rast trepavica prema unutra umesto prema spolja, zahteva hiruršku korekciju.

Spavanje otvorenih očiju

Nepotpuno zatvaranje kapaka tokom sna - lagoftalmus zahteva vlaženje očiju tokom sna, ponekad i vlažnu komoru ili ušivanje kapaka.

Foto: Shutterstock

Izrasline na očnoj jabučici

Pingvekule i pterigijumi su najčešće izrasline na vežnjači, nekada pređu i na rožnjaču. Benigne su i česte, a mogu se hirurški ukloniti.

Mladež

Mladež na kapcima, na prednjem (dužica) ili na zadnjem (mrežnjača) segmentu oka zahteva praćenje oftalmologa.

Masne naslage

Ove naslage na kapcima ili oko očiju nazivaju se stručno ksantelazme. One su benigne tvorevine. Nastaju kao posledica nakupljanja masti i holesterola. Estetski smetaju i mogu se hirurški ukloniti.

Spušten kapak

Ovo stanje - ptoza može da bude urođeno, ali i posledica neuroloških bolesti.

Foto Shutterstock

Igranje kapaka

Nevoljni trzaji kapaka (niktitacija) često su posledica premora ili nespavanja.

Prsten na rožnjači

Sivkastobeli ili sivkastoplavi prsten na rožnjači uglavnom se viđa kod starijih osoba, ali može da se javi i kod mlađih osoba, čak i kod novorođenčadi. Nije razlog za zabrinutost. Nije neophodan pregled oftalmologa.

Bol

Bol u oku može biti bezazlen, ali i znak ozbiljnog oftalmološkog stanja. Bolne oči su niz udruženih neprijatnosti vezanih za oko i okolinu oka. Bolovi iza očiju najčešće nisu vezani za očnu patologiju. Sva tri stanja je dobro da pogleda oftalmolog.

Crvenilo

Crveno oko može da bude znak hitnog oftalmološkog stanja i neophodan je pregled oftalmologa. Iritirane oči mogu nastati iz mnogo razloga.

Foto: Free Images Pixabay

Bleskovi

Pojava bleskova u oku, kao munja, znači da može da se radi o veoma ozbiljnom stanju. Posebno ako blesak prati gubitak dela vidnog polja, kao navlačenje zavese. Neophodan je hitan i detaljan pregled oftalmologa.

Nepodnošenje svetlosti

Intolerancija na svetlost ili fotofobija je simptom nekih oftalmoloških, ali i neuroloških stanja, pogotovo ukoliko je praćena glavoboljom. Poželjan je pregled i oftalmologa i neurologa.

Aure

Aure ili prstenovi oko izvora svetlosti, najčešće se vide pri smanjenom osvetljenju. Može biti razlog za zabrinutost. Poželjno je da pogleda oftalmolog.

Foto: Shutterstock

Mušice

Mušice pred očima su česta i uglavnom benigna pojava. Posledica su promene u metabolizmu vitrealnog prostora. Sa starošću se povećava njihov broj.

Duple slike

Duple slike ili diplopije su simptom koji se mora ozbiljno shvatiti. Pogotovo ukoliko im prethodi neka povreda. Obavezan je pregled oftalmologa, ali i lekara drugih specijalnosti.

Tunelski vid

Gubitak perifernog vida ili tunelski vid je stanje koje pacijent ne može sam osetiti. Neophodan je pregled širine vidnog polja, a samim tim i oftalmološki pregled.

Pucanje kapilara

Krv na vežnjači ili sufuzija je često poznata i kao pucanje kapilara. Bezopasno je i prolazi spontano za dve-tri nedelje. Savet je da se proveri arterijski krvni pritisak.

Foto: Shutterstock

Krvarenje unutar oka

Krv u prednjoj očnoj komori je hifema, a krv u vitrealnom prostoru hemoftalmus. Često su praćeni smanjenjem ili gubitkom vida. Oba su ozbiljna stanja i zahtevaju hitan oftalmološki pregled.

Krvave oči

Ukoliko naglo nastanu, bezbolne su, neophodan je hitan pregled. Najčešće se ne radi o oftalmološkom problemu.

Očna migrena

Očna migrena podrazumeva gubitak vida uz pojavu glavobolje.

Povišen očni pritisak

Ovo je ozbiljno stanje koje ne daje simptome. Može voditi propadanju očnog živca (glaukom) ukoliko se ne leči. Neophodan je pregled oftalmologa.

Različita boja očiju (heterohromija)

Ukoliko je osoba rođena tako, radi se o fiziološkoj pojavi. Ukoliko se javi kasnije u životu, može biti patološko stanje i zahteva pregled oftalmologa.

 

Krivljenje slike

Krivljenje slike prilikom čitanja u kasnijem životnom dobu, uz isključivanje ili operaciju katarakte, može da ukazuje na početak staračke degeneracije žute mrlje. Zahteva pregled oftalmologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave