DA GLAVA MANJE BOLI: Uz dobar izbor namirnica i zdravu ishranu može da se utiče na učestalost nekih tegoba (JELOVNIK)

I. K.

18. 02. 2024. u 21:30

UKOLIKO često patite od tenzione glavobolje, ili napada migrena, neophodno je da povedete računa o ishrani. Nauka je nedvosmisleno dokazala da pojava glavobolje može da bude uzrokovana neodgovarajućim izborom hrane.

ДА ГЛАВА МАЊЕ БОЛИ: Уз добар избор намирница и здраву исхрану може да се утиче на учесталост неких тегоба (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Zato ako patite od glavobolje, najbitnije je da znate da do nje najčešće dovodi hrana koja širi krvne sudova. To su alkoholna pića, mesne prerađevine, proizvodi prepuni kvasca, čokolada i stari, slani sirevi. Osim navedenih namirnica, u ishrani protiv čestih glavobolja trebalo bi svesti na minimum namirnice koje sadrže mnogo aditiva.

Ishrana koja pomaže u prevenciji čestih glavobolja je ona koja podrazumeva da se pije dovoljno vode, da se učestalije koristi đumbir, jer deluje kao prirodan analgetik. Protiv migrena izazvanih napetošću i stresom dobri su i čajevi kao što su nana, kamilica, matičnjak i valerijana, jer umiruju i opuštaju. Kafa se savetuje, ali u manjim količinama. U protivnom prevelik unos kofeina može da izazove širenje krvnih sudova i još jače bolove.

Naučnici preporučuju da se jede što više namirnica koje sadrže vitamin B2, odnosno lisnato povrće i onih sa koenzimom Q10 kao što su meso, riba, mak.. Takođe, u ishrani bi trebalo što češće da budu zastupljene namirnice bogate magnezijumom i kalcijumom kao što su banane, krompir, bademi, kelj, riba, pšenične klice, suve kajsije i tamni pirinač.

Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik protiv glavobolje:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: makovnjača i šolja jogurta

Ručak: riba na žaru, bareni krompir i salata od mladog spanaća

Večera: integralni pirinač sa šampinjonima i salata po izboru

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: šejk od banana zaslađen medom i šaka badema

Ručak: barena teletina sa keljom

Večera: dva barena jaja i hleb od pšeničnih klica

Foto: Free Images Pixabay

 

Sreda

Doručak: šolja čaja od nane sa limunom i medom i omlet sa svežom paprikom, hleb od pšeničnih klica

Ručak: makarone sa mladim sirom i tunjevinom, salata po izboru

Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom, suvim šljivama i bademom

Foto: Bakina kuhinja

Četvrtak

Doručak: kifla sa domaćom ribljom paštetom i šolja kefira

Ručak: musaka sa krompirom i mlevenim mesom i salata po izboru

Večera: makovnjača i šolja toplog mleka

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: hleb od pešničnih klica, ajvar i parče mladog sira

Ručak: čorba od povrća, riba na žaru i krompir salata

Večera: domaća pica sa svežom paprikom, pečurkama i tunjevinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024