AKO PRETERATE SA HRANOM TOKOM PRAZNIKA: Ubrzajte varenje - Dovoljno je da vodi koju pijete dodate neku od ovih 6 namirnica

Novosti online

31. 12. 2023. u 16:23

OVIH PRAZNIČNIH dana zbog prejedanja mnogi će imati probleme sa varenjem. Evo kako da olakšate sebi muke.

АКО ПРЕТЕРАТЕ СА ХРАНОМ ТОКОМ ПРАЗНИКА: Убрзајте варење - Довољно је да води коју пијете додате неку од ових 6 намирница

Foto Pixabay free images

Voda je, kao najzdraviji napitak, dobra za održavanje zdravog digestivnog sistema, a dobro varenje je od suštinskog značaja za opšte zdravlje. Od svega što čovek ikada popije, voda će uvek pružiti najviše koristi za  hidrataciju, mentalnu reakciju, fizičko zdravlje, regulaciju temperature, kosu, kožu, mišiće i zglobove. Ali, i pored svih dobrih bakterija koje naše telo dobija iz zdrave hrane bogate vlaknima, voda je ključna za varenje jer podstiče dobro funkcionisanje creva. U suprotnom, odnosno u nedostatku vode, javlja se zatvor, nadimanje i bolovi u stomaku.

Kako najzdraviji napitak pomaže u održavanju zdravih creva i sistema za varenje?

Kada se hrana nađe u tankom crevu, voda je i dalje najvažnija supstanca koja omoguFava kompletan proces varenja. Tečnost ulazi u sistem iz crevne sluznice, pankreasa i jetre, dok više enzima pomaže crevima da apsorbuje supstance, uključujući aminokiseline, masne kiseline i ugljene hidrate. Svi korisni i hranljivi sastojci hrane se apsorbuju u tankom crevu u ovoj fazi pre nego što uđu u krvotok. Ali, varenje se nastavlja u debelom crevu gde je, opet, voda u glavnoj ulozi.

Zajedno sa drugim tečnostima, želučanim sokovima i enzimima, voda pomaže u procesu varenja kako bi telo moglo da apsorbuje hranljive materije. Voda za piće ne ometa varenje niti razblažuje stomačne sokove, a  takođe omekšava stolicu.  Hidratacija je dobra za varenje, zato je potrebno piti što više vode tokom obroka ili bilo koje druge prilike kada smo žedni. Pijenje vode i unos vlakana treba da idu ruku pod ruku. Vlakna iz hrane koju jedete apsorbuju vodu, što čini stolicu glomaznijom pa se brže kreće i lakše se eliminiše. Ovaj proces se dešava u tankom crevu. Nakon prolaska kroz tanko crevo, preostali materijal odlazi u debelo crevo koje izvlači vodu iz stolice kako bi sačuvalo tečnost za telo.

Kada joj se dodaju bar 2 začina voda postaje lek za varenje

Osim što podstiče pravila rad creva, voda se smatra i lekom za varenje kada joj se dodaju još neki sastojci poput začina, citrusa, povrća, svežih lekovitih biljaka. Ukoliko želite da voda postane efikasnija za funkcionisanje probavnog sistema dovoljno je dodati joj bar dva začina. Najbolje kombinacije sa vodom su limunov sok i cimet, karanfilić i listići metvice, sok limete i sveži krastavci, a sami možete da isprobate i druge kombinacije.

Foto Pixabay free images

Sveže isceđen limunov sok ili sok limete

Limun i limeta odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe su dobri pročišćivači organizma i podstiču probavu. Dovoljno je da iscedite pola limuna ili limete u bocu vode i pijete tokom dana.

Sveži listovi mente

Mentu ili metvicu je lako uzgajatui u bašti i na balkonu, Menta aktivira pljuvačne žlezde i probavne enzime koji pomažu telu da apsorbira hranjive materije iz hrane, a zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želudačnih tegoba.

Foto Shutterstock

Karanfilić

Osim što pomaže kod problema sa sistemom za varenje uspešno se bori protiv parazita koji mogu da se nađu u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet cela karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi vodi dali aromu. Kad popijete vodu karanfilić može da se pojede, ali pazite jer je dosta ljut.

Koren đumbira

Đumbir se već vekovima koristi kao lek za lošu probavu, grčeva, mučninu i gasove. Uz to pospešuje cirkulaciju i deluje protivupalno i ima antivurusna svojstva. Đumbir veličine palca naseckajte na male kockice i dodajte u vodu. Kao i kod mente, kad popijete vodu đumbir možete da pojedete, ali pažljivo jer je takođe veoma aromatičan.

Foto: Free images Pixabay

Kriške svežeg krastavca

Krastavci vodi daju sveži ukus, a i dok plutaju možete da ih pojedete dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz sistema za varenje i snabdevaju telo vodom. Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna nego i pospešuju proizvodnju insulina.

Foto: Free Images Pixabay

Cimet

Cimet je odličan je lek protiv bakterija i virusa i pomaže u slučaju lošeg varenja.

Podstiče cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom varenja i reguliriše nivo šećera u krvi tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crevo. Komadić cimetovog štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi vodi dao aromu.

e(Klinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)