KOJE JE BOJE VAŠ URIN? Mokraća može da ukaže na bolest, obratite pažnju šta nijanse znače

I. K.

10. 12. 2023. u 22:36

BOJA urina u velikoj meri zavisi od načina ishrane, kao i lekova koji se piju.

КОЈЕ ЈЕ БОЈЕ ВАШ УРИН? Мокраћа може да укаже на болест, обратите пажњу шта нијансе значе

Foto Shutterstock

Osim toga, njegova boja može da bude i prvi pokazatelj narušenog zdravlja. Zato bi trebalo s vremena na vreme obratiti pažnju na njegovu boju. Kod zdravih osoba urin bi trebalo da bude bledožute boje. Ukoliko to nije slučaj, a pri tome imate i neke druge tegobe trebalo bi da se obratite za pomoć lekaru.

Evo na šta može da ukaže boja urina:

Bledožuta

Providan bledožuti urin se sreće kod zdravih osoba, ali ova boja može da bude uzrokovana i unosom veće količine vode ili čaja od kamilice. Zato ne bi bilo loše da uradite preventivan pregled urina jednom godišnje.

Tamnožuta

Ova boja ne mora da znači da imate problem, ali verovatno morate što pre da popijete više vode. Tamnožuta boja urina je najčešće prvi pokazatelj dehidriranosti.

Jarkožuta

Jarkožuta boja urina se uglavnom javlja kod onih koji uzimaju brojne suplemenete, pre svega vitamin B2, koji se naziva i riboflavin. Neki suplementi mogu da izazovu ozbiljne probleme ako ih uzimate u velikim dozama.

Narandžasta

Previše određenih hranljivih sastojaka, poput vitamina C i karotena, može da izazove ovu boju. Tako mogu i lekovi poput fenazopiridina (lek za bešiku) ili antibiotika rifampicina. Kada imate zdravstvene probleme sa jetrom, supstanca zvana bilirubin može da se nakupi u urinu i oboji ga u narandžasto.

Svetlobraon

Ekstremno vežbanje ili vežbanje po vrlo toplom ili hladnom vremenu mogu razgraditi mišićna vlakna. To je rabdomioliza. Otpad od ovog raspada pretvara urin u smeđu ili boju čaja. Svetlosmeđi urin takođe može biti znak ozbiljne dehidracije. Ostala stanja, poput žutice, Gilbertovog sindroma (poremećaj jetre) i bolesti ili otkazivanja bubrega, takođe mogu da pređu u svetlobraon.

Tamnobraon

Hrana poput boba i rabarbare (biljka) može da izazove tamnosmeđu mokraću, naročito ako se jede u većim količinama. To bi takođe mogla da bude i posledica neželjenih efekata ekstremnih vežbi i da signalizira na probleme sa jetrom ili bubrezima, poput svetlosmeđeg urina. Pojedini antimalarijski lekovi (hlorokin i primahin), antibiotici (metronidazol i nitrofurantoin), metokarbamol (mišićni relaksant) ili laksativi sa kaskarom ili senom mogu da preboje mokraću u tamnosmeđu.

Crvena ili ružičasta

Crveni urin najčešće uzrokuje krv (hematurija). Krv u urinu može varirati od crvene nijanse do raspoznatljive krvi, ponekad sa ugrušcima. Iako najčešce krv u urinu ne treba da brine, ipak treba lekar da utvrdi da li je reč o upali, kamenu u bubregu ili nekom drugom problemu.

Zelena

Razlog je obično boja za hranu, ali to mogu biti i špargle. Bakterija pseudomona, koja uzrokuje infekcije urinarnog trakta, takođe može da pozeleni. Prebojenost može da izazove lek propofol.

Plava

Testovi koji pokazuju koliko dobro funkcionišu bubrezi i bešika koriste boje koje vašu mokraću pretvaraju u plavo. Lekovi poput amitriptilina, indometacina, cimetidina mogu da ga pretvore u plavo ili plavkasto-zeleno. Porodična benigna hiperkalcemija, poznata i kao sindrom plave pelene, redak je genetski poremećaj uzrokovan plavim urinom.

Mutna ili bela

U telu može da bude previše određenih proteina ili minerala, poput kalcijuma ili fosfata. U ovoj situaciji moguća je i pojava bola, jer se minerali nakupljaju u sitne kamenčiće koji se zaglave u bubrezima.

Penasta

Penast urin je najčešće posledica spoja sa vodom u ve-ce šolji. Ali, ako se to stalno događa, možda je razlog previše proteina u organizmu ili postoji problem sa bubrezima, a takođe može da bude znak neke infekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)