VRSTE GLAVOBOLJA I RAZLOG NJIHOVE BOLI: Nije svejedno koji deo glave vas muči

Novosti online

13. 09. 2023. u 10:21

TERMIN "glavobolja" se često koristi kao sveobuhvatni naziv za bilo koju vrstu bola u glavi.

ВРСТЕ ГЛАВОБОЉА И РАЗЛОГ ЊИХОВЕ БОЛИ: Није свеједно који део главе вас мучи

Foto: Shutterstock

Međutim, postoji mnogo različitih vrsta glavobolja i njihovi uzroci variraju od osobe do osobe.

U nastavku teksta se nalazi 14 vrsta koje možete da osetite.

Tenziona glavobolja

One su najčešći tip glavobolje, u proseku su to devet od deset glavobolja. Obično su uzrokovane stresom, anksioznošću ili depresijom, ali mogu biti izazvane i lošim držanjem i napetošću mišića. Najčešće pogađaju jednu stranu glave i mogu izazvati bol u čelu, vratu ili ramenima.

 

Migrena

Migrena pogađa skoro jednu od četiri osobe u nekom trenutku života. Stručnjaci nisu sigurni šta ih uzrokuje, ali veruju da ih mogu izazvati promene u obrascima spavanja, stres ili određena hrana.

Simptomi mogu uključivati mučninu, povraćanje i osetljivost na svetlost i zvuk.

Klaster glavobolja

Ove vrste su najbolnija vrsta glavobolje, a poznate su i kao „samoubilačke glavobolje“ jer mogu biti toliko mučne da se bolesnici "ubijaju" da bi izbegli bol. One pogađaju oko jednu osobu od 1.000 ljudi sveta i obično su češće kod muškaraca nego kod žena.

Javljaju se u kratkim naletima, obično traju oko 15 minuta i ponekad će se vraćati u drugim intervalima tokom dana ili noći. Sve funkcionišu na isti način: sa iznenadnim naletima bola praćenim različitim stepenom vremena oporavka pre drugog naleta.

 

Hemicrania continua

Ovo je redak oblik glavobolje koja je kontinuirana i neprekidna. Može biti iscrpljujuća, ali može da se leči. Često je povezana sa drugim simptomima, uključujući mučninu i povraćanje, ekstremnu osetljivost na svetlost, osetljivost na buku i ponekad neurološke probleme poput napada ili gubitka pamćenja.

Može biti uzrokovana brojnim stvarima: trauma glave, tumori mozga, infekcije ili možda čak i promene u funkcionisanju imunog sistema izazvane depresijom.

 

Sinusna glavobolja

Sinusne glavobolje su uzrokovane infekcijama sinusa, alergijama i/ili pritiskom okolnih mišića. Ako imate ovu vrstu glavobolje, uzimajte lekove protiv bolova i antihistaminike da biste ga ublažili.

Takođe, pokušajte da izbegavate alergene koji uzrokuju da sinusi oteknu ili postanu upaljeni.

 

Kofeinska glavobolja

Ova glavobolja je uzrokovana povlačenjem kofeina, što može biti rezultat prekomerne upotrebe ili predoziranja supstance. To se može desiti i kada iznenada prestanete da koristite lek, a telo je naviklo da ga ima.

Bol se obično oseća iza ili iznad jednog oka i može izazvati mučninu.

 

Hormonska glavobolja

Ove vrste najčešćše pogađaju žene. Nastaju tokom hormonalnih promena i mogu biti izazvane ovulacijom, menstruacijom i menopauzom. Ako imate glavobolje izazvane hormonima, lekar može preporučiti pilulu za kontrolu rađanja ili druge lekove koji pomažu u regulisanju nivoa estrogena kako bi se zaustavio bol.

BONUS VIDEO:

UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024