NAJRANIJI SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA TROMB: Ove promene na telu nipošto ne smete da ignorišete

Novosti online

20. 08. 2023. u 09:50

KRVNI ugrušak ili tromb može da bude izuzetno opasan po život, jer krvnim sudovima može da ide po celom telu i u nekom delu ih začepi, pa tako dovede do fatalnog ishoda.

НАЈРАНИЈИ СИМПТОМИ КОЈИ УКАЗУЈУ НА ТРОМБ: Ове промене на телу нипошто не смете да игноришете

Foto Shutterstock

Kada krvni ugrušak zapuši arterije, mozak, srce i pluća prestanu da dobijaju kiseonik i usled toga nastaje srčani ili moždani udar.

Iako se većina slučajeva može sprečiti, krvni ugrušak (tromb) predstavlja ozbiljan problem javnog zdravlja koji ubija stotine hiljada odraslih svake godine.

Kada se tromb formira u rukama i nogama, duboko ispod kože, to se naziva duboka venska tromboza. To je opasno jer ugrušak može putovati od srca do pluća. Do duboke venske tromboze može doći ako se dugo niste kretali.

Ovo su simptomi za uzbunu:

Oticanje: ovo se može dogoditi na istom mestu gde se ugrušak razvio ili na celoj nozi ili ruci.

Promena boje: Možete primijetiti da su vam ruke ili noge crvene ili plave boje.

Bol: Kako se stanje pogoršava, tako ćete osetiti više bola. Osećaj se može kretati od tupe boli do one intenzivne.

Foto: Shutterstock

Teško dišete: Ako se ovo dogodi, može značiti da se ugrušak premestio iz ruke ili noge do pluća. Može se javiti i jak kašalj ili krv pri kašljanju.

Grčevi u donjem delu noge: Ovaj osećaj se javlja ukoliko je u je ugrušak u nozi.

Kada se krvni ugrušak nađe u blizini srca javljaju se sledeći simptomi:

Jaka bol u ruci i u prsima

Znojenje
Poteškoće sa disanjem
Poteškoće sa disanjem i znojenje se javljaju i kada se tromb nađe u blizini pluća, što se naziva plućna embolija. Osim toga i ovo može biti alarm:
Jaku bol u plućima
Kašalj
Vrtoglavica

Foto Shutterstock

Nažalost krvni ugrušak može stići i do mozga i uzrokovati moždani udar. Pazite na ove simptome:

Poteškoće s vidom i govorom

Slabost

BONUS VIDEO - JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA JUTARNjE RAZGIBAVANjE: Malo vremena za lep početak dana

(Stil Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!