LEK IZ PRIRODE: Matičnjak za bolju probavu i miran san

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 06. 2023. u 21:00

MATIČNjAK, koji se naveliko bere u ovo doba godine, koristan je kod poremećaja sna, stresa, anksioznosti i problema sa varenjem. Koristi se i kao blago sredstvo protiv nadimanja, kod želudačnih tegoba i protiv dijareje.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Матичњак за бољу пробаву и миран сан

Foto Shutterstock

Farmaceut Emilija Trbović iz Farmaceutske komore Srbije kaže da se preparati matičnjaka koriste i kod bolnih menstruacija, kod povraćanja na nervnoj osnovi i u preparatima za zaštitu od uboda komaraca:

- List matičnjaka pomešan s gorkim biljkama - kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučkom travom koristi se za poboljšanje apetita, kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma.

Lekovito delovanje lista matičnjaka je predmet različitih kliničkih ispitivanja koja su pokazala lekovit učinak preparata koji sadrže 10 odsto etarskog ulja ove biljke u poboljšavanju simptoma demencije i poboljšanju kvaliteta života.

- Krema na bazi jednoprocentnog ekstrakta lista matičnjaka ubrzava oporavak kod infekcije labijalnim herpesom, primenjuje se dva do tri puta dnevno na kožu i sluzokožu - kaže farmaceutkinja Trbović. - Studijama je zaključeno da je kombinacija korena valerijane, šišarica hmelja i lista matičnjaka delotvorna za osobe koje pate od poremećaja sna.

Čaj se pije 2-3 šolje dnevno

ČAJ od matičnjaka se priprema tako što se kašika lista prelije sa šoljom ključale vode, ostavi se da odstoji 10 do 15 minuta, nakon čega čaj treba procediti i popiti. Dnevno se pije najviše dve do tri šolje.

Naša sagovornica napominje da nema zabeleženih podataka o tome da list matičnjaka ima štetno dejstvo na trudnice i dojilje, ali je bitno da se njegovi preparati ne uzimaju bez saveta lekara ili farmaceuta. Takođe, kaže da preparati na bazi matičnjaka nisu preporučljivi za decu mlađu od dvanaest godina.

Ukoliko osobe koriste lekove za lečenje bolesti štitne žlezde, sedative ili lekove koji se koriste kod povišenog očnog pritiska, ne preporučuje se istovremena primena preparata na bazi matičnjaka zbog mogućih interakcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)