DA OJAČATE SRCE I UMIRITE NERVE: Zelena salata neka vam bude obavezno na tanjiru

I. K.

09. 04. 2023. u 10:50

ZELENA salata u ovo doba godine trebalo bi da bude sastavni deo svakog ručka. Ovo lisnato povrće smiruje nervnu napetost, jača srčani mišić, reguliše krvni pritisak i izbacuje višak vode iz organizma.

ДА ОЈАЧАТЕ СРЦЕ И УМИРИТЕ НЕРВЕ: Зелена салата нека вам буде обавезно на тањиру

Foto Shutterstock

Manja činija zelene salate sadrži samo 12 kalorija, tako da je ovaj prolećni zeleniš nezaobilazan u dijetalnoj ishrani. Osim toga, sadrži obilje vlakana što omogućava duži osećaj sitosti i poboljšava varenje. Takođe, vlakna pomažu u izbacivanju soli iz organizma.

Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju holesterola, što je značajno za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Zelena salata sadrži i omega masne kiseline i ima savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Bogata je i proteinima. Čak 20 procenata kalorija iz zelena salate dolazi od proteina.

Zahvaljujući laktukarijumu, materiji koja ima svojstva slična opijumu, zelena salata umiruje nervnu napetost i pruža miran san, ali bez štetnih sporednih efekata.

UBLAŽAVA GLAVOBOLjU

OSOBAMA koje često pate od glavobolje preporučuje se da svoj jelovnik obogate sa što više zelene salate. Istovremeno će poboljšati i probavu i na taj način pomoći telu da se efikasnije oslobodi toksina, što je mogući uzrok čestih glavobolja.

U dobrobiti zelene salate ubraja se i to što održava optimalan nivo kiselosti organizma. Minerali u njoj pomažu u otklanjanju toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno jer dobar nivo kiselosti daje telu energiju, pruža miran san i povoljno utiče na kožu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna