ZDRAVA CREVA BITNA I ZA MOZAK: Mnogo je razloga da posvetite više pažnje ishrani (JELOVNIK)
ZDRAVA creva su ključ dobrog zdravlja.
Foto: Shutterstock
Stručnjaci napominju da možda nema načina da se spreče bolesti creva poput raka i ulcereznog kolitisa, ali postoje studije koje sugerišu da se rizik od ovih obolenja može značajno umanjiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika. Osim što će na taj način creva biti funkcionalnija, to utiče i na psihofizičko zdravlje.
Naime, veza između mozga i stomaka je neraskidiva. Najbolji dokaz za to je da i sama pomisao na neko ukusno jelo, može da pokrene lučenje kiseline u želucu, čak i pre nego što hrana dospe do želuca. Međutim, ova veza je dvosmerna: problemi u stomaku, poslaće signal mozgu da nešto ne valja, a sa druge strane problemi u glavi, odraziće se na stomak. Tako stomačni problemi mogu biti posledica, ili uzrok anksioznosti, stresa i depresije...
Da su zdrava creva bitna za dobro raspoloženje potvrđuje i činjenica da se čak 80 odsto serotonina (hormona sreće) proizvodi u crevima, dok crevne bakterije produkuju neophodne energetske metabolite za normalnu funkciju mozga i tako sprečavaju razvoj brojnih neuropsihijatrijskih poremećaja. Zdravlju creva najviše pogoduju integralni pirinač, riba i belo meso (ćuretina i piletina), sve vrste povrća, voća, orašasti plodovi...
Foto Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: šolja kefira, dva barena jaja, salata od paradajza i krstavaca, dva parčeta hleba od mešavine žitarica
Užina: šaka bundevinih semenki
Ručak: file lososa sa salatom od pečenih tikvica začinjenih sa malo maslinovog ulja, soli i belog luka
Večera: krem čorba od piletine i povrća, kriška hleba
Utorak
Doručak: porcija integralnog pirinča sa šampinjonima i salata od krastavca
Foto: Free Images Pixabay
Užina: kupine
Ručak: grašak sa piletinom, salata od luka i paradajza
Večera: salata od barene boranije začinjena maslinovim uljem i belim lukom i piletina na žaru
Sreda
Doručak: palenta sa mladim sirom Foto Shutterstock
Užina: breskva
Ručak: riba na žaru i salata od sezonskog povrća, porcija smeđeg pirinča
Večera: kiselo mleko sa mlevenim lanom
Četvrtak
Doručak: dve kriške integralnog hleba, salata po izbori i omlet od dva jaja Foto: Shutterstock
Užina: šljive
Ručak: riba po izboru s barenim prokeljom
Večera: pastrmka na žaru i salata od krastavca
Petak
Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb Foto Shutterstock
Užina: maline
Ručak: spanać s piletinom na žaru, kriška hleba
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)