LEČI I DUŠU I TELO: Majčina dušica za raspoloženje, kod plućnih bolesti i ženskih problema

V.N.

01. 06. 2022. u 14:50

KAO što joj ime kaže, majčina dušica je zaista lek za dušu. Čaj od ove biljke dobro će vam doći kada želite da popravite raspoloženje.

ЛЕЧИ И ДУШУ И ТЕЛО: Мајчина душица за расположење, код плућних болести и женских проблема

Foto: Pixabay

Vitamin koji pomaže da se oraspoložimo jeste vitamin B6 i to je upravo ono što sadrži majčina dušica. Da biste osetili sve prednosti, potrebno je da ga redovno konzumirate. Primetićete posle određenog vremena da ste smireniji, da jednostavno bolje reagujete na neke situacije. Vaše raspoloženje će se popraviti, a stres ublažiti.

Osim toga, majčina dušica je delotvorna i u slučaju raznih vrsta nervoze, depresije, malaksalosti i nemoći, pa čak i alkoholizma. U narodnoj medicini preporučuje se u lečenju onih koji vole čašicu više jer posle uzimanja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja pije, gubi volju za daljim uživanjem u alkoholu.

Kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer deluje višenamenski rastvarajući sluz, što olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jak kašalj, i kao antiseptik koji sprečava širenje infekcije.

Foto: Free Images Pixabay

Za ženske bolesti se koristi kao sredstvo protiv grčenja mišića materice, reguliše menstruaciju, ali deluje i kao antiseptik protiv infekcije materice. Dobra je i za lečenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, padavice, kijavice, nesanice, reume.

Majčinu dušicu ne bi trebalo da konzumiraju osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i oni sa komplikacijama na jetri. 

 

Čaj sa kamilicom

Foto: Free Images Pixabay


ZA pripremu čaja od majčine dušice potrebno je da kašičicu ove suve biljke prelijete ključalom vodom i poklopite tacnom. Ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta. Majčinu dušicu možete mešati sa kamilicom ili nanom, lavandom, kao i sa bokvicom.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje