BOLI VAS STOMAK? Postoji 12 razloga, neki simptomi su znak da se odmah ide lekaru

V.N.

30. 05. 2022. u 14:50

BOL u stomaku je jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru. Za razliku od bola u leđima, ovaj u stomaku vrlo često ne može dugo da se zanemaruje, jer kada je uporan, značajno otežava normalno funkcionisanje.

БОЛИ ВАС СТОМАК? Постоји 12 разлога, неки симптоми су знак да се одмах иде лекару

Foto Shutterstock

Iskusni kliničari u odnosu na mesto bola u trbuhu, razloge zašto se pojavljuje, kada se pogoršava, a kada prestaje, upućuju pacijenta na odgovarajući dijagnostiku i pregled specijalista.

Ipak, dijapazon razloga za bol u stomaku nije neograničen. Stručnjaci su izdvojili 12 dominantnih.

Trovanje hranom

Bol u stomaku vrlo često je posledica trovanja hranom. Bakterije, virusi i paraziti u hrani izazivaju trovanje koje prate dijareja, mučnina i povraćanje. Stanje najčešće prođe samo od sebe. Ipak, savet je da se poseti lekara ako dođe do pojave povišene telesne temperature.

Stomačni virus

Pored dijareje, grčeva i mučnine, stomačni virus uzrokuje i pojavu bola. Pri tome, stomačna viroza se lako prenosi. Ovo stanje uglavnom prolazi spontano, ali ako tegobe traju duže od tri dana, potrebna je pomoć lekara.

Gastritis

Zapaljenje sluznice želuca, odnosno gastritis, nastaje kada tečnost koja pomaže varenju hrane sadrži mnogo kiseline i usled toga probije zaštitnu barijeru u stomaku i iritira sluznicu želuca, usled čega se javlja upala. Zapaljenje sluznice želuca može biti posledica bakterijske infekcije, upotrebe lekova protiv bolova kao što je ibuprofen, posledica konzumacije previše začinjenje hrane, alkohola i stresa. Kada gastritis poprimi hroničan oblik, bol u želucu može da bude svakodnevan.

Foto Shutterstock

Sindrom nervoznih creva

Jedan od najčešćih problema kada je u pitanju stomak jeste sindrom nervoznih creva. Stanje je praćeno grčevima, nadimanjem, pojavom sluzi u stolici. Pacijenti se žale na nemogućnost pražnjenja creva ili na dijareju, a ova stanja se često i prepliću. Nije do kraja jasno šta izaziva sindrom nervoznih creva. Najčešće se okrivljuju stres, neodgovarajuća ishrana, hormonski disbalans, infekcije. Lekari najčešće savetuju promene životnih navika, koje mogu da pomognu u kontroli ovog sindroma, što istovremeno ublažava i bol koji uzrokuje.

Netolerancija na laktozu

Stanje poremećaja varenja i nemogućnosti probave laktoze, glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima, po pravilu uzrokuje pojavu bola. Osobe koje pate od ovog problema jednostavno nemaju dovoljno enzima laktaze neophodnog za varenje laktoze. Netolerancija na laktozu manifestuje se i dijarejom, gasovima i nadimanjem.

Alergija na hranu

Alergija na hranu može da izazove jaku reakciju praćenu produkcijom IgE antitela i određenim simptomima. Pored bolova u stomaku, simptomi mogu uključivati peckanje i oticanje u ustima i grlu. Školjke, orasi, riba, jaja, kikiriki i mleko najčešće uzrokuju alergiju na hranu.

Foto Shutterstock

Zatvor

Konstipacija ili zatvor najčešće je posledica nedovoljnog unosa vode i biljnih vlakana. Stanje karakteriše nedovoljno pražnjenje creva, manje od tri puta na nedeljnom nivou. Stolica je tvrda, a nekada se opažaju i tragovi krvi. U slučaju pojave krvi, savet je da se obratite lekaru, krv je uglavnom posledica pojave hemoroida, ali nekada može ukazati i na ozbiljnije oboljenje.

Upala slepog creva

Upala slepog creva je posledica blokade otvora slepog creva u debelo crevo mukusom, stolicom ili uvećanim limfnim tkivom. U slučaju da dođe do upale, slepo crevo se hirurški odstranjuje. U slučaju pucanja, može doći do prodora bakterija u telo. Bol često počinje od pupka i širi se na donju desnu stranu stomaka.

Stomačna kila

Bruh, hernija, ili kila javlja se kada masno tkivo ili unutrašnji organ prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu. Stanje je posledica urođene ili stečene slabosti mišića, nekada može biti praćeno blagom nelagodom ili postojati bez jasnih simptoma bolesti, ipak, kod jednog broja pacijenata može se javiti bol u stomaku.

Foto: Free Images Pixabay

Pankreatitis

Akutna upala pankreasa ili gušterače praćena je jakim bolom u gornjim delovima trbuha, a bol se neretko probija do pojasa i do leđa. Kao i u slučaju napada žuči, jedini lek je hitna medicinska pomoć.

Napad žučne kese

Kamenčići u žučnoj kesi mogu da blokiraju žučne kanale, usled čega se javlja jak bol u stomaku. Ovo je stanje zbog kojeg je neophodno otići u bolnicu.

Čir

Peptički ulkus ili čir na želucu je ograničeno oštećenje sluznice želuca ili dvanaestopalačnog creva. Kao i kod gastritisa, ovo stanje uglavnom je posledica bakterijske infekcije ili upotrebe lekova protiv bolova. Peptički ulkus nekada je posledica pušenja i upotrebe alkohola. Stanje se leči lekovima koji smanjuju lučenje želudačne kiseline ili antibioticima, u zavisnosti od uzroka. Tom terapijom se istovremeno ublažava i bol koju čir uzrokuje.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)