UZ VEŽBE MANJE BOLOVA: Mnogi zdravstveni problemi javljaju se zbog - krive kičme

I. K.

27. 05. 2022. u 09:50

KRIVU kičmu ima čak 80 odsto odraslih, ali dve trećine njih ne pridaje značaj ovom problemu, iako imaju stalne ili povremene bolove, plitko disanje, umor i slabo varenje. Najvažniji faktor koji utiče na loše držanje tela je savremeni način života sa manjkom fizičke aktivnosti.

УЗ ВЕЖБЕ МАЊЕ БОЛОВА: Многи здравствени проблеми јављају се због - криве кичме

Foto Shutterstock

Doktorka Violeta Damnjanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, kaže da prosečna osoba provede veći deo dana u nepravilnom položaju u kom se kičma dodatno krivi, bilo da je u pitanju upotreba mobilnog telefona, vožnja ili poslovi za radnim stolom:

- Sve te situacije u kojima položaj glave nije u ravni sa kičmom, znači kada je glava pomerena par santimetara prema napred, stvaraju pritisak od skoro pet kilograma na naše telo. Zbog toga može da dođe do pomeranja organa grudnog koša i stomaka, što vremenom dovodi do niza tegoba u disanju i varenju.

Posebno zabrinjava što korekcija lošeg držanja u zrelom dobu nije moguća kao kod dece i adolescenata.

- Korigovanje lošeg držanja trebalo bi početi što ranije, ako je moguće, još u periodu rasta i razvoja - kaže dr Damnjanović. - Jer, dok se telo razvija, deformiteti kičme su funkcionalne prirode, što znači da su posledica slabe muskulature i da mogu da se otklone jačanjem mišića. Posle 25. godine deformiteti prelaze u strukturalni poremećaj i okoštavaju, pa se bez hirurške intervencije ne mogu otkloniti.

Foto: Free Images Pixabay

Ipak, to ne znači da u odraslom dobu progresija posledica lošeg držanja ne može da se spreči.

- Primenom korektivnih vežbi i plivanjem može da se ublaži nepravilnost kičmenog stuba - kaže naša sagovornica. - Od pomoći je i nošenje pojaseva za ispravljanje leđa, ali samo nekoliko sati dnevno maksimalno. Naime, oni pomažu pravilno držanje kičmenog stuba, ali ako se preterano nose, dovode do slabljenja mišića koje steznik "štedi".

Zato je, kako napominje dr Damnjanović, presudno kontinuirano vežbanje i jačanje mišića leđa i stomaka. To bi trebalo da bude svakodnevni dozirani program vežbi, najbolje ujutru i u kombinaciji sa jogom, pilatesom, kružnim treningom bez preopterećenja tegovima. Od značaja su i dobro dizajnirane stolice i nameštaj za sedenje i ležanje.

Inače, loše držanje tela javlja se još u dečjem uzrastu. Pre svega u fazama intenzivnog rasta i razvoja. Prva faza se odnosi na prve dve godine života, druga na polazak u školu, a treća na period puberteta.

- Zato je za pravilno držanje tela od presudnog značaja da se deca od najranijeg uzrasta dozirano i pravilno bave rekreacijom - kaže dr Damnjanović.

Foto Shutterstock

Pritisak na zglobove

LOŠE držanje tela doprinosi i propadanju lokomotornog sistema tako što povećava pritisak na mišiće i zglobove. Naime, mišići se usled nepravilne posture istežu ili skraćuju. Kad su previše istegnuti, gube snagu, a previše kratki su manje elastični i podložni povredama i bolu.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)