ČUDOTVORNA JAGORČEVINA: Prirodni sedativ i lek za iskašljavanje, vino čuva srce, a čaj čisti krv i smiruje bolove

V. N.

08. 04. 2022. u 14:50

JAGORČEVINA ima dugu istoriju upotrebe kao lek za iskašljavanje, zbog čega je manje poznato da ona efikasno deluje i u lečenju stanja koji uključuju grčeve i paralize, a deluje i kao analgetik i antipiretik.

ЧУДОТВОРНА ЈАГОРЧЕВИНА: Природни седатив и лек за искашљавање, вино чува срце, а чај чисти крв и смирује болове

Foto Shutterstock

Fitoterapeuti savetuju da ako je neko sklon oboljenjima mišića i ligamenata, neka svakodnevno pije čaj od jagorčevine, jednu do dve šolje.

Jagorčevina pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolje. Pravi prolećni čaj koji čisti krv dobija se od 50 grama jagorčevine, 50 grama zovinih izdanaka, 15 grama koprivinog lista i 15 grama korena maslačka. Ona je i jedno od najefikasnijih sredstava protiv nesanice. Izvanredno povoljno deluje i na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi.

Jagorčevina je efikasna i za upalu srčanog mišića, a koristi se i u prevenciji protiv izliva krvi u mozak.

Stručnjaci za lekovito bilje kažu da se odličan čaj za izbacivanje peska iz bubrega dobija ako se skuva koren jagorčevine i pomeša se sa medom.

Protiv srčanih tegoba posebno dragoceno je vino od jagorčevine. Pravi se od cvetova jagorčevine koji se stave u flašu od dva litra i naliju čistim belim vinom. Bocu držite na suncu dve nedelje. Uzima se dva do tri gutljaja. Teži srčani bolesnici mogu uzimati dnevno po tri supene kašike.

Foto: Free Images Pixabay

Čaj protiv nesanice

Čaj sa jagorčevinom protiv nesanice pravi se od 50 grama jagorčevine, 25 grama lavandinog cveta, 10 grama hmelja i 15 grama kantariona. Jednu vrhom punu kašiku ove mešavine preliti sa 1/4 litra vrele vode, pa ostaviti da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo, koliko god se može podneti, zaslađeno sa malo meda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!