UPOZORENJE LEKARA: U porastu broj obolelih od demencije, evo kako da je prepoznate

I. K

15. 03. 2022. u 09:50

IAKO mnogi priželjkuju duži životni vek, činjenica je da što je čovek stariji veći je rizik da oboli od demencije.

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: У порасту број оболелих од деменције, ево како да је препознате

Foto Shutterstock

Neurolog Boban Stepić kaže da bi na ovo degenerativno oboljenje trebalo posumnjati onda kada se kod starijih ljudi javi izraženi poremećaj raspoloženja i gubitak volje:

- To su najčešće prvi znaci da je reč o demenciji. Međutim, kako je reč o kompleksnom poremećaju, koji remeti mnogobrojne sfere funkcionisanja, ona može da se ispoljava i kao otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što su korišćenje telefona ili pripremanja obroka. Neretko je prisutna i sumnjičavost, uz pričanje neprikladnih šala i viceva, ponavljanje pitanja, poremećaj seksualnog ponašanja, halucinacije, poremećaj pamćenja, dezorijentisanost u vremenu i prostoru.

Ipak, dr Stepić ističe da pravila sa demencijom nema, jer svaki od nabrojanih simptoma može da bude prvi, a mogu se javiti i brojni drugi.

- Međutim, povoljna okolnost je da su dijagnostički kriterijumi danas vrlo rafinirani, tako da često samo na osnovu kliničkih parametara uspešno identifikujemo skoro 90 odsto dementnih pacijenata - kaže naš sagovornik. - Inače, od nekog oblika demencije u svetu boluje 50 miliona ljudi. Za 20 godina taj broj će se udvostručiti, pa se 2050. godine očekuje između 130 i 150 miliona onih koji će se suočiti sa nekim od problema lošeg pamćenja i rasuđivanja.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri