SINTETIČKA GLEĐ BOLJA OD PRIRODNE: Važno otkriće - novi materijal mogao bi da se koristi i za jačanje kostiju kod osteoporoze

V. N.

24. 02. 2022. u 09:45

NAUČNICI su razvili sintetičku gleđ koja je, kako tvrde - kvalitetnija od prirodne obloge za zube. Novi materijal ima hemijski sastav koji je vrlo sličan prirodnoj gleđi.

СИНТЕТИЧКА ГЛЕЂ БОЉА ОД ПРИРОДНЕ: Важно откриће - нови материјал могао би да се користи и за јачање костију код остеопорозе

Foto Shutterstock

Naučnici su ga kreirali tako da oponaša sastav i strukturu biološke gleđi, ali je tvrde - jači. Inače, zubna gleđ - tanak spoljašnji sloj zuba je najtvrđi biološki materijal u ljudskom telu i dobro je poznat po svojoj visokoj krutosti, tvrdoći, snazi ali i žilavosti.

Sintetička gleđ tek treba da se pokaže bezbednom za ljudsku upotrebu da bi se masovno proizvodila za komercijalnu upotrebu.

Interesantno je da naučnici tvrde da bi ovaj novi materijal mogao da nađe primenu i van stomatologije - za izgradnju dugotrajnijih pejsmejkera za osobe sa srčanim oboljenjima ili za jačanje kostiju kod onih sa teškom osteoporozom.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)