SUZE ZNAK INFEKCIJE: Oči reaguju i kada smo bolesni, pojačano lučenje znak nekoliko promena

I. K.

23. 02. 2022. u 20:00

VODENASTE oči jedan su od prvih znakova da se organizam bori protiv infekcije.

СУЗЕ ЗНАК ИНФЕКЦИЈЕ: Очи реагују и када смо болесни, појачано лучење знак неколико промена

Foto Shutterstock

Prema rečima profesora dr Slavice Radovanović, interniste-kardiologa Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", pojačano lučenje suza je normalna imunološka reakcija organizma:

- Osnovna uloga suza je da podmazuju oči i pomažu u ispiranju stranih čestica i prašine. Međutim, one su takođe sastavni deo imunološkog sistema i štite oči od infekcije, odnosno povišene telesne temperature. Suze ispuštamo kroz suzne kanale, a zatim one obave svoju funkciju i isparavaju. Kada, u slučaju prehlade proizvedemo previše suze da bi se oči "rashladile", one preplavljuju suzne kanale i stvaraju se vodenaste oči.

Povećano lučenje suza nije karakteristično samo u slučaju povišene telesne temperature. Do njega dolazi i kada se previše smejemo, kašljemo, povraćamo, zevamo i usled snažnih ukusa, na primer, ljutine.

Foto: Free Images Pixabay

- Jedan od najčešćih razloga za vodenaste oči je i sindrom suvog oka - kaže naša sagovornica. - Izuzetno suve oči mogu da uzrokuju prekomerno lečenje suza. Jer, s obzirom na to da oči ne primaju pravilno podmazivanje, neprestano se stvara obilje suza.

Do pojačanog lučenja suza, a samim tim i pojave vodenastih očiju, može da dovede i jak vetar, prašina, prejako sunce, naprezanje oka, problemi sa sinusima i alergije, upala očnih kapaka, urasla trepavica...

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)