U BOLNICI SVAKI 10. POZITIVAN NA KORONU: Lekari upozoravaju - I blaže forme kovida mogu da se iskomplikuju

I. K.

05. 02. 2022. u 09:40

ZA oporavak od formi kovida koje se leče kod kuće zvanično je potrebno sedam dana.

У БОЛНИЦИ СВАКИ 10. ПОЗИТИВАН НА КОРОНУ: Лекари упозоравају - И блаже форме ковида могу да се искомпликују

Foto Shutterstock

Međutim, kako kaže dr Katarina Mijatović, pulmolog i pomoćnik direktora Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, pacijenti se od ove infekcije uglavnom oporavljaju najmanje dve nedelje. Tokom tog perioda može da dođe i do pogoršanja, pa je obolelima teško da razlikuju šta je očekivana tegoba tokom akutnog kovida, a zbog čega bi ponovo trebalo otići na analize i pregled.

Doktorka Mijatović kaže da su znaci koji se ne smeju ignorisati temperatura viša od 38 stepeni, koja se ne snižava ni posle uzimanja antipiretika, zatim plitak dah, otežano disanje, opšta slabost i veoma loš apetit.

- Za lečenje kovida kod kuće ključno je mirovanje, dovoljno sna, redovni obroci i uzimanje terapije isključivo kako je savetovao lekar - kaže naša sagovornica. - Ipak, s obzirom na to da se kovid pokazao kao nepredvidiva bolest, potreban je oprez i neprestano osluškivanje organizma.

U slučaju pogoršanja za pacijenta je najbitnije da što pre ode kod lekara.

Foto Shutterstock

Nisu dovoljni rezulati krve slike i D-dimera

- Mnogi gube dragoceno vreme tako što samoinicijativno rade analize koje pri tome ne znaju da tumače ili ih pogrešno tumače uz pomoć "dr Gugla" - kaže dr Mijatović. - Kada postoje jasni znaci da je kovid krenuo težim tokom, nije dovoljno samo da se gleda krvna slika i D-dimer. Pored toga, ima još analiza koje ćemo da uradimo, a za koje pacijenti ne znaju, a i ne treba da znaju.

TRIJAŽA

UPALA pluća nije jedina indikacija na osnovu koje lekar upućuje pacijenta na bolničko lečenje.

- U veoma važne parametre svrstavaju se i biohemijski nalazi, saturacija, opšte stanje, pridružene bolesti i još mnogo toga - kaže dr Mijatović. - Tu procenu može da radi samo lekar, jer ima pacijenta sa upalom pluća koji mogu da se leče i ambulantno.

Naša sagovornica kaže da ipak ohrabruje činjenica da je broj onih koji se upute na kućno lečenje, pa se naknadno hospitalizuju ispod 10 odsto. Ali, nije zanemarljiv broj onih koji dolaze po pomoć u veoma lošem stanju, kao ni onih koji previše brzo i često traže pomoć zbog "sitnih tegoba".

- Teško je reći kada pacijenti sa kovidom ne bi trebalo da idu lekaru - kaže dr Mijatović. - Uvek ima onih koji su previše zabrinuti i to bi trebalo da se poštuje. U svakom slučaju opšta preporuka je da pomoć lekara nije potrebna ukoliko je pacijent već pregledan, dobio je terapiju i savete. Simptomi kao što su, na primer, da ne oseća ukuse, mirise, da slabo jede, da ga bole kosti, glava... to sve prati ovaj virus, ali nisu vitalne indikacije da bi se iz tih razloga javljali lekaru. Dakle, nema razloga za paniku i neophodno je poverenje u lekara.

Foto: D. Milovanović

Na bolničkom lečenju ispod 10 odsto pregledanih

Kako navodi dr Mijatović, od svih pacijenata u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, koji se pregledaju u toku jednog dana, njih manje od 10 odsto bude upućeno na bolničko lečenje:

- Pacijenti u našoj ustanovi dobijaju kompletnu terapiju po Nacionalnom protokolu. Ako se jave u prvih pet dana, dostupni su nam antivirusni lekovi. Takođe, dostupna nam je osnovna laboratorijska dijagnostika, rendgen, skener, analize gasova u krvi, znači sve što će da nam da jasnu sliku da li je za kućno lečenje ili ne. Suština je da se oboleli pridržavaju svih saveta koje dobiju od naših lekara, jer kao što svi znamo, bolest je nepredvidiva, svaki je organizam jedinka za sebe i tako mu i mi lekari pristupamo kada ga lečimo - kaže dr Mijatović.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!