PREHLADA I BRONHITIS VIŠE NISU PROBLEM: Pijte čaj od lovora, a obloge stavljajte na pluća

V. N.

27. 01. 2022. u 14:40

LOVOR je još jedna u nizu biljaka koja je moćan saveznik u sezoni respiratornih infekcija.

ПРЕХЛАДА И БРОНХИТИС ВИШЕ НИСУ ПРОБЛЕМ: Пијте чај од ловора, а облоге стављајте на плућа

Foto Shutterstock

U slučaju prehlade, bronhitisa i bilo koje druge upale disajnih puteva preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuvao lovor i previjaju na pluća.

Od pomoći je i čaj od lovora jer je bogat vitaminom A i vitaminom C, kao i mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta. Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sistem.

Delujući kao emenagog, listovi lovora mogu da podstaknu redovnu i normalnu menstruaciju. Njihova primena može pomoći i u ublažavanju menstrualnih bolova. Takođe, imaju sposobnost lečenja vaginalnog sekreta.

Lovorovi listovi snižavaju nivo stresnih hormona

Jedna od manje poznatih prednosti korišćenja lovora jeste i njegova prirodna umirujuća moć. Lovorovi listovi snižavaju nivo stresnih hormona u telu. Povećana količina stresnih hormona može biti štetna za zdravlje, a primenom lovora postiže se smirenost i opuštenost.

Listovi lovora se koriste kod problema s probavom. Imaju sposobnost smanjenja nadimanja. Listovi lovora smiruju rad želuca, podstiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda se koristi za podsticanje apetita.

Prema brojnim istraživanjima, eterično ulje lovora pokazuje izuzetna antigljivična i antiseptička svojstva. Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i sprečava rast bakterija.

Foto: Depositphotos

Jedan list lovora za šolju čaja

Za pripremu čaja od lovora potreban je list svežeg ili sušenog usitnjenog lovora koji prelijte sa dva decilitra ključale vode. Šolju poklopite i nakon pola sata procedite. Pijte jednu do dve šolje dnevno, pre jela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri