KRIVE MLEČNE ZUBE ODMAH TREBA LEČITI: O ortodontskim anomalijama u dečjem uzrastu, i mogućnostima da se one isprave

I. Kovačić

15. 12. 2021. u 15:35

POJEDINE nepravilnosti u razvoju vilica i zuba mogu da počnu da se leče još dok dete ima mlečne zube.

КРИВЕ МЛЕЧНЕ ЗУБЕ  ОДМАХ ТРЕБА ЛЕЧИТИ: О ортодонтским аномалијама у дечјем узрасту, и могућностима да се оне исправе

Foto V. Danilov

Uočavanje problema i njegovo potvrđivanje od strane stručnjaka, najkasnije do sedme godine, omogućava primenu znatno šireg opsega mogućih terapija.

U intervjuu, za "Novosti", profesor dr Predrag Nikolić, sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da se većina ortodontskih anomalija tretira u uzrastu između 8. i 14. godine, ali je moguće lečiti ih i ranije:

- Zato se savetuje odlazak stomatologu još u periodu mlečnih zuba, jer na taj način, čak i u slučajevima kada nije potrebno odmah započeti tretman, moguće je napraviti plan praćenja pacijenta tokom vremena, i procenu najpogodnijeg trenutka za početak terapije.

Koliko su česte nepravilnosti položaja zuba kod dece i kakve sve mogu da budu?

- Njihova pojava može da bude izazvana neusklađenošću skeletnog razvoja gornje i donje vilice, kao i promenama na mekotkivnim strukturama. Takođe, problem može da bude preterana zbijenost ili rastresitost zuba. U nepravilnosti se ubrajaju i zakasnelo nicanje zuba, srastanje korena mlečnih zuba, rani gubitak, kao i prekobrojni zubi ili njihovo nicanje tamo gde im nije mesto. Određeni broj pacijenata ima urođeni nedostatak zuba. Svaka od navedenih nepravilnosti može da se pojavi izolovano, ali moguća je i istovremena prisutnost više njih.

Šta ako se ovi deformiteti ne leče na vreme?

- Osim što utiču na izgled lica i profila pacijenta, nepravilnosti mogu da dovedu i do problema sa žvakanjem i govorom. Takođe, ovi nedostaci onemogućavaju odgovarajuću oralnu higijenu, što utiče na češću pojavu karijesa. Dakle, ako se ne saniraju na vreme, mogu da nastanu brojni problemi. Isturenost prednjih zuba uz veliki preklop gornje vilice, recimo, značajan je faktor rizika za nastanak povrede zuba. Otvoreni zagrižaj, koji se najčešće povezuje s navikom sisanja prsta ili infantilnog gutanja, može da otežava izgovor pojedinih glasova.

Da li je ove probleme moguće ispraviti i u odraslom dobu?

- Jeste, ali bez obzira na to da li se radi o delovanju na zubne ili skeletne strukture, rezultati rane terapije značajno su stabilniji nego kada je isti tretman sproveden u starijem dobu. Uz to, saradnja pacijenata mlađeg doba bolja je u odnosu na pacijente tinejdžerskog uzrasta. Na taj način, korišćenjem postupaka i aparata koji su jeftiniji, jednostavniji i iziskuju kraći tretman, primena brojnih postupaka ortodoncije u odgovarajućem dobu utiče i na smanjenje ukupnih troškova zdravstvenog osiguranja.

Koje su sve terapeutske mogućnosti i tehnike na raspolaganju u lečenju nepravilnosti položaja zuba i vilica kod dece?

- Postoje zaista mnogobrojni postupci, a kao najznačajniji izdvajaju se uklanjanje neprikladnih navika i terapija eventualnih nepravilnosti nošenjem odgovarajućih pomagala. Tu se ubrajaju i određene vežbe, serijsko vađenje zuba, uklanjanje prekobrojnih i sraslih zuba, kao i mekotkivnih i koštanih barijera koje otežavaju nicanje stalnih zuba.

Kakvi su ti aparati, vežbe i pomagala?

- Aparati mogu da budu pločasti, čuvari prostora, funkcionalni aparati, aparati za širenje vilica, facijalna maska i trenažeri. Miofunkcionalne vežbe su jednostavni postupci za eliminaciju loših navika koje su dovele do nastanka deformiteta. Mogu da se primenjuju samostalno ili paralelno sa nošenjem ortodontskih aparata. U specijalnim slučajevima savetuju se fiksni aparati na prednjim zubima tokom kraćeg perioda. Vrsta aparata zavisi od tipa nepravilnosti koja se koriguje, dijagnoze i uzrasta pacijenta. Nošenje ortodontskog aparata deci je danas postalo mnogo prihvatljivije jer ih nose i njihovi vršnjaci sa različitim dizajnerskim rešenjima, u raznim bojama.

Nevidljive proteze

KOLIKO ispravljanje nepravilnosti položaja zuba u dečjem uzrastu traje?

- Dužina trajanja tretmana zavisi od težine slučaja, uzrasta pacijenta, ali i od fizičke i emotivne zrelosti deteta i njegove spremnosti da se pridržava terapijskih protokola.

Ono što je važno da se istakne je da za protezu za ispravljanje zuba nikada nije kasno. Bez obzira na to, što je pacijent u poodmaklom životnom dobu, proteza može da pomogne da se ispravi anomalija. Tehnologija pravljenja ovih pomagala je toliko napredovala da one mogu da budu skoro nevidljive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)