ŠTA JE ISTINA O ANTIKOVID VAKCINAMA: Profesor dr Tatjana Pekmezović razbija zablude vezane za cepivo

V. N.

07. 12. 2021. u 12:23

VAKCINACIJA je jedini način da se pobedi pandemija virusa korona, ali su i dalje, širom planete brojni oni koji se protive imunizaciji protiv kovida.

ШТА ЈЕ ИСТИНА О АНТИКОВИД ВАКЦИНАМА: Професор др Татјана Пекмезовић разбија заблуде везане за цепиво

Foto Shutterstock

Većina zemalja nije uspela da stvori kolektivni imunitet, jer se vakcinacija "razvukla" usled čega je došlo do "proboja imuniteta" pa se i vakcinisani i inficiraju i obolevaju. Samo u Japanu i Izraelu, gde je za kratko vreme imunizovano više od 80 odsto stanovništva, pandemija se drži pod kontrolom.

Profesor dr Tatjana Pekmezović, iz Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u okviru ciklusa "Kontraverze u medicini", održala je predavanje "Imunizacija - činjenice, izazovi i predrasude", u okviru kojeg je istakla osam ključnih zabluda u vezi sa antikovid- -vakcinama i opovrgla ih:

1.  Napravljena je suviše brzo

Svaka vakcina pre puštanja u promet mora da prođe rigorozne i striktne randomizovane studije koje uključuju nekoliko desetina hiljada ispitanika, i na kraju vakcine moraju da budu odobrene od odgovarajućih regulatornih tela.

2. Menjaju DNK

Nijedna komponentna bilo koje antikovid-vakcine ne prodire u ćelijsko jedro, a samim tim nema uticaja na genetski materijal.

3. Uzrokuje sterilitet

Nijedan podatak i nijedna studija do sada nisu pokazali ovu povezanost. Najrelevantnije institucije u svetu za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti upravo preporučuju da svaka žena koja planira trudnoću sada ili u bliskoj budućnosti treba da se vakciniše.

Foto Tanjug

4. Preležao sam kovid

Još nije poznato koliko postinfektivni imunitet nakon kovida traje. Zato se i onima koji su ga preležali savetuje da se vakcinišu.

5. Vakcina doprinosi širenju virusa

Nijedna od antikovid-vakcina ne sadrži živi virus, i shodno tome ne može da ga širi.

6. Vakcinisanje oslobađa od maske

I nakon primljene vakcine potrebna je prevencija, jer preporuke najrelevantnijih institucija upravo upućuju na kombinavanje vakcinacije i opštih prventivnih mera, pre svih, nošenja maske.

7. Neželjeni efekti

Kao i kod svih drugih vakcina, lekova i intervencija, tako i kod antikovid-vakcina postoje neželjeni efekti. Oni su retki i prolazni, uglavnom lokalnog karaktera: crvenilo ili bol na mestu uboda, kao i blago povišena temperatura. Oni traju jedan do dva dana. U slučajevima da traju duže neophodna je pomoć lekara, a pokazalo se da je ta produžena reakcija obično izazvana nekom drugom bolešću koja pre vakcinacije nije bila prepoznata.

8. Mikročipovanje

Potpuno je jasno da to nije moguće i da nikakav uticaj na populaciju na takav način nije verovatan.

Vakcinalni bum

PROFESOR Tatjana Pekmezović kaže da je u poslednjih 35 godina napravljeno i stavljeno u promet više vakcina nego u prethodna dva veka. Zahvaljujući vakcinama u svetu se dnevno spreči tri miliona smrtnih ishoda, a taj broj bi mogao upola da bude veći da je bolji obuhvat bar obaveznim vakcinama.

Foto Shutterstock

Pogrešni i logika i stav

Profesorka Pekmezović kaže da među roditeljima koji ne žele da vakcinišu decu postoje dve grupe: oni koji se služe "neoliberalnom logikom", po kojoj se "zdravlje i zdravstvena zaštita smatraju individualnim pitanjem", dok drugu grupu čine "socijalno isključeni", odnosno oni koji su frustrirani zbog brojnih drugih aspekata života, pa odbijanjem vakcine pokušavaju nešto da promene.

Mera imuniteta

ZASAD, prema rečima profesorke Pekmezović, kada je o antikovid vakcinama reč nepoznato je kako da se meri imunitet, kao ni koja je dinamika kojom on opada nakon vakcinacije. Takođe, još nema odgovora ni na to da li antikovid vakcine mogu da spreče obolevanje kod imunokompromitovanih pacijenata i da li se postvakcinalni imuniteta razlikuje među vakcinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)